2.5 Mogelijke gevolgen
geen sancties
imagoschade
Bij oneerlijke werving en selectie waarbij u (mogelijk) discrimineert, kunnen sollicitanten kosteloos een klacht indienen bij het College. Het College kan de klacht onderzoeken en een oordeel vellen. Stelt het College vast dat er sprake was van discriminatie, dan zijn aan dit oordeel geen sancties verbonden. Het College kan u niet verplichten iemand wel of niet in dienst te nemen en kan ook geen boete opleggen. Het oordeel van het College heeft wel een juridische status: stapt de werknemer met het oordeel van het College naar de rechter, dan mag die rechter dat oordeel niet ongemotiveerd naast zich neerleggen. De rechter kan u alsnog sanctioneren, denk aan een schadevergoeding.
Het oordeel van het College bezorgt u mogelijk ook imago-schade; de oordelen zijn openbaar en kunnen verschijnen in de media en op Google. Uw imago kan een reden zijn voor sollicitanten om uw organisatie links te laten liggen. Driekwart van de organisaties neemt dan ook maatregelen voor verbetering na een oordeel. Oneerlijke werving en selectie, met discriminatie of niet, heeft echter nog veel meer (dure) gevolgen. Lees daar meer over via rendement.nl/hrdossier.
De kern van de gelijkebehandelingswetgeving bij werving en selectie is dat de beschermde persoonskenmerken niet relevant zijn voor het vinden van de juiste kandidaat. Hoe u op een eerlijke manier de juiste kandidaat werft en selecteert, leest u in het vervolg van dit themadossier.