U bent hier

Wet bescherming klokkenluiders

Deze rubriek is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Trek aan de bel voor goede meldregeling

Melders van een vermeende misstand in de organisatie, oftewel klokkenluiders, krijgen na hun melding vaak te maken met benadeling. De Europese richtlijn bescherming klokkenluiders en in Nederland de Wet bescherming klokkenluiders (WBK) moeten klokkenluiders een betere bescherming bieden. Daardoor kunnen meer mensen een vermoedelijke misstand melden, komt de bewijslast bij benadeling bij de werkgever te liggen en gelden er strengere eisen voor de interne meldprocedure. Ook is er geregeld dat melders gratis juridische rechtsbijstand en mediation kunnen krijgen.
De invoering van de WBK betekent dat veel organisaties hun interne meldprocedure moeten herzien, of – als zij hier nog niet over beschikken – een interne meldprocedure moeten invoeren. Hierbij heeft uw OR instemmingsrecht. Uw OR moet weten wat het belang is van een goede interne meldregeling, aan welke (nieuwe) wettelijke vereisten de interne meldprocedure moet voldoen en hoe uw OR kan bijdragen aan een organisatiecultuur waarin veel waarde wordt gehecht aan integriteit en werknemers zich veilig voelen om een eventuele misstand aan te kaarten.
Het oorspronkelijke dossier is tot stand gekomen in samenwerking met Alexander Jansen en Benedikt van Gemert, advocaten bij ­VERDER arbeidsrecht | advocaten, tel. (024) 333 30 01, e-mail: info@­
verder-arbeidsrecht.nl, www.verder-arbeidsrecht.nl