U bent hier

Onderneming & Personeel
Eerlijke werving en selectie4. Eerlijk en effectief interviewen4.5 Panelinterview effectiviteit en diversiteit

4.5 Panelinterview effectiviteit en diversiteit

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: november 2024

betrouwbaar

Panelinterviews zijn sollicitatiegesprekken door een sollicitatiecommissie. Vaak zitten er verschillende belanghebbenden bij deze gesprekken, zoals de toekomstige leidinggevende, een toekomstige collega en u als HR-professional. Er is geen bewijs bekend dat gestructureerde panelinterviews betere oordelen opleveren dan gesprekken met een enkele interviewer. Hoewel de oordelen van interviewpanels dus niet effectiever hoeven te zijn dan die van individuele interviews, zijn deze oordelen vaak wel betrouwbaar omdat er meerdere perspectieven in zijn verwerkt.

Waak voor politieke machtsspelletjes bij panelinterviews. Het gebruiken van een heldere en vooraf bepaalde beoordelingssystematiek kan dergelijke spelletjes tussen interviewers wel verminderen.

Eerlijk

stereotypen en vooroordelen

Diverse selectiecommissies zijn een relatief bekende manier om selectiebeslissingen eerlijker te maken. Deze methode is effectief in het aantrekken van divers talent. Onderzoek laat echter wisselende resultaten zien over de effectiviteit van deze methode in het vergroten van de kansen van kandidaten uit minderheidsgroepen. Commissieleden uit minderheidsgroepen die in dezelfde omgeving hun carrière hebben ontwikkeld als de leden uit de meerderheidsgroep, hebben mogelijk vergelijkbare stereotypen en vooroordelen ontwikkeld. Bovendien hebben commissieleden uit minderheidsgroepen niet altijd dezelfde autoriteit in het besluitvormingsproces. De aanwezigheid van commissieleden uit minderheidsgroepen kan leden uit de meerderheidsgroep ook legitimeren om meer bevooroordeeld te handelen.

Duidelijke afspraken die de positie van diverse panelleden waarborgen, kunnen ervoor zorgen dat een divers panel daadwerkelijk eerlijkere beslissingen neemt.

bewust maken

Gelet op de mogelijke beperkingen van een diverse selectiecommissie is het aan te bevelen om alle leden, ongeacht hun eigen demografische kenmerken, te trainen om diverse sollicitanten te interviewen. Deze training moet ze:

  • bewust maken van hun stereotypen en vooroordelen;
  • laten begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn;
  • laten inzien wat het belang van diversiteit is;
  • laten inzien dat de gevolgen van stereotypen en vooroordelen verminderen door het proces te structureren.