5.5 Open hiring
spelregels
gelijke behandeling
Sommige werkgevers kiezen ervoor om brieven, cv’s, vragenlijsten, tests en gesprekken achterwege te laten. Zij gaan voor ‘open hiring’: ze geven de baan aan de eerste kandidaat die zich aanmeldt. De belangstelling voor het afschaffen van selectie-instrumenten en het toepassen van open hiring groeit. Deze methode is ontwikkeld door Bernie Glassman, de oprichter van Greyston Bakery in New York, om een gemeenschap te helpen waarin mensen een beperkte toegang hadden tot de arbeidsmarkt. Er zijn acht spelregels voor open hiring:
- Een open deur (iedereen kan, via de website, reageren op de vacature).
- Er worden geen vragen gesteld aan de kandidaten.
- Elke nieuwe werknemer wordt met open armen ontvangen.
- De functies worden aangeboden op volgorde van aanmelding.
- Werknemers ontvangen een contract dat gangbaar is binnen de organisatie.
- Alle werknemers binnen de organisatie krijgen een gelijke behandeling.
- Er is aandacht voor persoonlijke omstandigheden van werknemers.
- Werkgevers bieden werknemers ondersteuning op persoonlijk en professioneel vlak, zodat zij door kunnen stromen naar andere functies binnen of buiten de organisatie.
Instroomeisen
leerwerktraject
Organisaties zien mogelijkheden voor open hiring bij functies met minimale instroomeisen of bij functies waarbij een leerwerktraject mogelijk is. Er is echter nog relatief weinig onderzoek gedaan naar deze methode. In feite is de proefperiode van deze werknemers een uitgebreide arbeidsproef, waarin zij de taken van de betreffende functie uitvoeren. De arbeidsproef is een goede voorspeller van werkprestaties.
In theorie zou open hiring ook effectief moeten zijn in het bieden van eerlijke kansen; effectiever dan selectie-instrumenten waarvan bekend is dat zij ongelijke kansen bieden aan kandidaten uit verschillende demografische groepen.