U bent hier

14.4 Vrijwilligers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

kleine beloning

U kunt werken met vrijwilligers: personen die voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen niet in fictieve dienst zijn. Als de vrijwilligers slechts een kostenvergoeding of een kleine beloning ontvangen, kunt u die betaling buiten de loonheffingen houden. U hoeft dan ook geen urenadministratie voor hen bij te houden. Dit is de zogenoemde vrijwilligersregeling.

Omdat de aan vrijwilligers betaalde bedragen geen loon vormen, tellen deze ook niet mee in de fiscale loonsom op basis waarvan de vrije ruimte wordt berekend.

Regeling

grenzen

Toepassing van de vrijwilligersregeling is aan voorwaarden verbonden. Alleen als de vergoedingen (en verstrekkingen) die uw onderneming aan vrijwilligers geeft in totaal binnen de gestelde grenzen blijven, hoeft u deze niet als loon aan te merken. Uitbetaling kan dan zonder meer onbelast gebeuren.

uurvergoeding

Een vrijwilliger mag in totaal maximaal € 210 per maand en € 2.100 per jaar (cijfer 2024) onbelast ontvangen. Als uw onderneming de vrijwilligers binnen genoemde grenzen een vergoeding per uur betaalt, vindt de Belastingdienst dat er bij een uurvergoeding van maximaal € 5,50 sprake is van een onbelaste vrijwilligersvergoeding. Dit bedrag geldt bij vrijwilligers van 21 jaar en ouder. Bij jongere vrijwilligers geldt een maximale uurvergoeding van € 3,25.

Ontvangt een vrijwilliger in totaal meer dan de maximumbedragen, dan moet u bepalen of hij als werknemer geldt. Als hij een marktconforme beloning ontvangt, zal dat het geval zijn. U moet dan zijn beloning in de loonheffingen betrekken en zijn uren bijhouden.

Situaties

nagaan

Er kunnen zich diverse situaties voordoen waarbij de vrijwilligersvergoeding binnen één of meer van de genoemde grenzen blijft, maar u toch moet nagaan of de vrijwilliger als werknemer geldt, zoals:

  • De vergoeding blijft binnen het maandbedrag, maar komt boven het jaarmaximum uit.
  • De vergoeding is per uur niet marktconform en blijft 
binnen het jaarmaximum, maar komt boven het maandmaximum uit.
  • De vergoeding blijft binnen het maand- en jaarmaximum, maar is per uur marktconform.