U bent hier

1. Telt vergoeding als loon?

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Werknemers zullen eigenlijk altijd wel bepaalde kosten voor hun werk maken. Denk aan kosten voor maaltijden en representatie, maar ook aan reiskosten. De kans is groot dat u uw werknemers zulke kosten vergoedt. Hierbij moet uw onderneming uiteraard zorgen voor de juiste fiscale verwerking van al die vergoedingen aan werknemers. Dat begint met het bepalen of er überhaupt sprake is van (belast) loon.

tegenover iets

Een vergoeding aan werknemers staat meestal ‘tegenover iets’, zoals bepaalde kosten of bijvoorbeeld verrichte arbeid. Dit is dus iets anders dan zaken als een uitkering of aanspraak maken op iets.

Uitgangspunt

WKR

Het fiscale uitgangspunt is dat alles wat uw onderneming aan werknemers vergoedt, loon vormt. Op grond van de werkkostenregeling (WKR) moet u bepalen of u dit loon bij de werknemer belast of als eindheffingsloon aanwijst.

Voor sommige vergoedingen is bepaald dat ze bij wijze van uitzondering niet als (belast) loon zijn aan te merken. Zulke vergoedingen vallen dus buiten de WKR.

U hoeft bepaalde vergoedingen niet in de WKR te betrekken omdat ze überhaupt geen loon vormen. Dat is het geval bij: vergoedingen voor intermediaire kosten; voordelen buiten de dienstbetrekking. Intermediaire kosten Van intermediaire kosten is sprake als werknemers kosten maken in opdracht van of namens uw onderneming, en zij feitelijk als...
U kunt ook met kostenvergoedingen aan werknemers te maken krijgen die wél loon zijn, maar bij voorbaat geen belast loon vormen en dus alsnog niet onder de WKR vallen. Dat is het geval bij vergoedingen die als vrijgesteld loon zijn aan te merken. Bij als vrijgesteld loon geldende kostenvergoedingen gaat het om vergoedingen wegens schade aan of...