U bent hier

8. Arbovoorzieningen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Vergoedingen die u aan werknemers geeft voor zogenoemde arbovoorzieningen mag u onder voorwaarden onbelast laten. Hiervoor geldt een gerichte vrijstelling. Voor deze vrijstelling moeten de werknemers de arbovoorzieningen (deels) op de werkplek gebruiken, maar soms is gebruik op alleen een andere locatie ook mogelijk. Zelfs arbovoorzieningen in de werkruimte thuis zijn onbelast te vergoeden.

voorwaarden

De aan werknemers onbelast te vergoeden arbovoorzieningen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het zijn verplichte arbovoorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit de Arbeidsomstandighedenwet ­(Arbowet).
  • De werknemer die een arbovoorziening vergoed krijgt, gebruikt of verbruikt de voorziening (geheel of gedeeltelijk) op de (thuis)werkplek.
  • De werknemer is geen eigen bijdrage voor de arbovoorziening verschuldigd.

aanwijzen

Om de vergoeding voor de arbovoorziening onbelast te laten, moet u deze als eindheffingsloon aanwijzen. Door de gerichte vrijstelling gaat dit niet ten koste van uw vrije ruimte.

Als de arbovoorzieningen niet aan de voorwaarden voldoen, geldt de gerichte vrijstelling niet. U kunt de vergoeding ervoor dan alleen in onbelast loon voor de werknemer omzetten door gebruik te maken van de vrije ruimte.

Eigen bijdrage

uitruilen

Deze vrijstelling geldt dus niet als sprake is van een eigen bijdrage van werknemers. Ook het uitruilen van een belast loonbestanddeel tegen een onbelaste voorziening geldt als een eigen bijdrage. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij cafetariaregelingen.

Bij arbovoorzieningen waarvan de vergoeding onder de gerichte vrijstelling valt, kan het gaan om zaken die werknemers moeten beschermen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Denk hierbij aan zaken als: een veiligheidsbril met geslepen glazen (voor een laborant of lasser); een zonnebril (voor een chauffeur of piloot); een ergonomisch...
Ook de vergoeding van uw onderneming voor arbovoorzieningen van de werknemer in de werkruimte thuis, kan onder voorwaarden onbelast blijven. Werkruimte Een werkruimte thuis is bijvoorbeeld een kantoor, werkkamer, studeerkamer, atelier en andere ruimte in de woning van de werknemer. Een werkruimte thuis kan zich ook in een vakantiewoning of...