U bent hier

8.2 In de werkruimte thuis

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Ook de vergoeding van uw onderneming voor arbovoorzieningen van de werknemer in de werkruimte thuis, kan onder voorwaarden onbelast blijven.

Werkruimte

in de woning

Een werkruimte thuis is bijvoorbeeld een kantoor, werkkamer, studeerkamer, atelier en andere ruimte in de woning van de werknemer. Een werkruimte thuis kan zich ook in een vakantiewoning of woonwagen met vaste standplaats of op een woonschip met vaste ligplaats bevinden. Zulke vakantiewoningen, woonwagens en woonschepen gelden hiervoor namelijk ook als woning.

Arbovoorzieningen

gebruiks­vereiste

Als de werkruimte thuis als werkplek geldt (zie het kader hierna), kunt u de betreffende werknemer arbovoorzieningen voor die werkruimte onbelast vergoeden. Dit kan onder dezelfde voorwaarden als hiervoor behandeld. Dus het moet gaan om verplichte arbovoorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit de Arbowet. Daarnaast mag de werknemer er geen eigen bijdrage voor betalen. Het gebruiksvereiste geldt in dit geval iets strenger, namelijk dat de werknemer de arbovoorziening (gedeeltelijk) in de werkruimte thuis moet gebruiken of verbruiken.

Werkruimte thuis moet als werkplek gelden

verantwoordelijk

Bij het onbelast vergoeden van arbovoorzieningen voor in de werkruimte thuis moet die werkruimte in elk geval fiscaal als werkplek kwalificeren. Daarvan is sprake als de werknemer in de werkruimte thuis werkzaamheden uitvoert en uw organisatie op grond van de Arbowet verantwoordelijk voor de werkruimte is. Die verantwoordelijkheid kan blijken uit een arboplan of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) die uw organisatie volgens de Arbowet moet opstellen. Meer informatie over het begrip werkplek vindt u in paragraaf 9.1.