14.2 Freelancers
afspraak
Als u voor sommige klussen zelfstandige opdrachtnemers inschakelt, kan de afspraak zijn dat u hun voor bepaalde kosten een vergoeding geeft. U hoeft die kostenvergoeding dan niet in de loonheffingen te betrekken, omdat er geen sprake is van een dienstbetrekking.
De freelancer moet de van u ontvangen kostenvergoeding als opbrengsten opgeven voor de inkomstenbelasting (IB). Hij kan zijn zakelijke kosten aftrekken, waarbij soms een drempel, een maximum of een vast bedrag geldt.
Doorgeven
uitbetaalde bedragen
Om de IB-aangifte van de freelancer te kunnen controleren, kan de Belastingdienst u in bepaalde gevallen verzoeken om de aan hem uitbetaalde bedragen door te geven. Dat is bijvoorbeeld het geval als u betalingen heeft gedaan aan freelancers voor schoonmaken, onderhoud, verbouwingen en andere klusjes.
U moet de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden altijd aan de Belastingdienst doorgeven voor 1 februari van het jaar na dat van de uitbetaling ervan aan de freelancer.
Digitaal
De opgaaf van uitbetaalde bedragen aan derden kunt u digitaal indienen via het daarvoor bestemde gegevensportaal van de fiscus. U moet zich hiervoor vooraf aanmelden bij de Belastingdienst. Als u een jaar geen betalingen aan derden doet, wil de fiscus graag weten dat u niets gaat aanleveren. U kunt dit dan aangeven in het gegevensportaal bij ‘Beheer leveringen’. Gaat u in een jaar helemaal geen betalingen aan derden meer doen? Dan kunt u zich daar ook definitief afmelden.
Opting-in
fictieve dienstbetrekking
U kunt ook met de freelancer afspreken om via de zogenoemde opting-in-regeling een pseudowerknemerschap aan te gaan. U brengt de arbeidsrelatie hiermee vrijwillig onder de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Er ontstaat dan een fictieve dienstbetrekking en u moet op de beloning loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet inhouden en afdragen. Dat betekent ook dat uw onderneming onder voorwaarden bepaalde kostenvergoedingen onbelast kan doen, net zoals bij reguliere werknemers.
samen melden
Opting-in geldt niet voor de werknemersverzekeringen, noch heeft het pseudowerknemerschap arbeidsrechtelijke gevolgen, zoals ontslagbescherming. Ook de afdrachtverminderingen gelden niet voor pseudowerknemers.
Verklaring
Als u voor opting-in kiest, moet u dit samen met de freelancer bij de fiscus melden. Hiervoor gebruikt u het formulier ‘Verklaring Loonheffingen Opting-in’, dat u kunt vinden op de website belastingdienst.nl.
verplichtingen
Uw onderneming moet door deze keuze ook aan bepaalde administratieve verplichtingen voor de pseudowerknemer voldoen:
- U moet zijn identiteit vaststellen.
- Hij moet zijn gegevens aan u doorgeven.