U bent hier

14.3 Stagiairs

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Als u stageplaatsen aanbiedt en aan de stagiairs slechts een kostenvergoeding geeft, kunt u deze aan hen onbelast uitbetalen.

Dienstbetrekking

stage­vergoeding

reële beloning

De situatie is anders als u stagiairs een stagevergoeding betaalt. Dan is er namelijk sprake van een fictieve dienstbetrekking en moet u de vergoeding in de loonheffingen betrekken. U bent hierover dan echter geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd, maar de stagiairs zijn wel verzekerd voor de Ziektewet en Wajong. Is de stagevergoeding zelfs minstens zo hoog als het minimum(jeugd)loon, dan geldt dit als een reële beloning, waardoor er gewoon sprake is van een reguliere (echte) dienstbetrekking voor de loonheffingen.

Geen loonheffingen over stagevergoeding

school

Het kan zijn dat u de vergoeding niet aan de stagiair zelf, maar rechtstreeks aan zijn school of het stagefonds betaalt. Als de school of het stagefonds de vergoeding niet doorbetaalt en de ontvangen stagevergoedingen en besteding ervan administreert, hoeft u hierover geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Vastleggen

gegevens

U moet dan wel binnen twee maanden na afloop van elk jaar deze gegevens in uw administratie vastleggen:

  • naam, adres en BSN van de stagiair;
  • naam en adres van de school of het stagefonds;
  • het bedrag van de beloning.

Deze vastlegging doet u onder vermelding van (datum en nummer van) het besluit op grond waarvan deze regeling geldt: 14 december 2010, nr. DGB2010/2202M.