U bent hier

Onderneming & Salaris
Kostenvergoedingen14. Kostenvergoedingen aan niet-werknemers14.1 Artiesten en beroepssporters

14.1 Artiesten en beroepssporters

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

sportploeg

Als u wel eens een artiest of artiestengezelschap of een beroepssporter of sportploeg inhuurt voor bijvoorbeeld een optreden of sportevenement, kunt u te maken krijgen met de artiesten- en beroepssportersregeling. Deze regeling maakt het berekenen van loonheffingen over de vergoeding (gage) voor u eenvoudiger.

De regeling geldt bij het inhuren van een artiest of beroepssporter (of gezelschap) voor maximaal (ongeveer) drie maanden. De regeling geldt niet als het gaat om een langere periode, of als de artiest of beroepssporter als reguliere werknemer in dienst komt.

Geldig

in Nederland

Via de artiesten- en beroepssportersregeling berekent u alleen loonbelasting over de gage aan de ingehuurde artiest of beroepssporter. U hoeft over de vergoeding dus geen premie volksverzekeringen in te houden of inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te betalen. Premies werknemersverzekeringen bent u ook niet verschuldigd over de gage, tenzij het gaat om een artiest die in Nederland woont.

De artiesten- en beroepssportersregeling geldt bij:

  • een artiest die in Nederland woont;
  • een artiestengezelschap waarvan meer dan 30% van de leden in Nederland woont;
  • sommige artiesten of beroepssporters die in het buitenland wonen;
  • sommige buitenlandse artiestengezelschappen of sportteams waarvan 70% of meer van de leden in het buitenland woont.

U kunt van de rol als inhoudingsplichtige voor de artiest of beroepssporter worden ontheven als u de volledige gage betaalt en hij u een kopie van een inhoudingsplichtigenverklaring geeft.

Degene die op de verklaring staat, geldt dan als de inhoudingsplichtige.

Brutogage

brutogage

U moet de loonbelasting (en eventueel premies werknemersverzekeringen) berekenen over de brutogage. Hieronder valt de gage in geld, in natura en in de vorm van aanspraken. Bepaalde vergoedingen tellen hierbij niet mee, omdat ze onder voorwaarden onbelast zijn, zoals die voor reis- en verblijfskosten en maaltijden.

Aftrekken

Verder mag u, voordat de loonbelasting (en eventueel premies werknemersverzekeringen) wordt berekend, een bedrag van de brutogage aftrekken voor kosten die de artiest of beroepssporter heeft gemaakt.

schatting

fictief bedrag

Het af te trekken bedrag is op twee manieren te berekenen: via de kostenvergoedingsbeschikking of de kleinevergoedingsregeling:

  • Via de kostenvergoedingsbeschikking brengt u een schatting van de werkelijke kosten in mindering op grond van een beschikking die de Belastingdienst aan de artiest of beroepssporter op zijn verzoek heeft afgegeven. U moet een kopie van de kostenvergoedingsbeschikking bij de administratie bewaren.
  • Via de kleinevergoedingsregeling brengt u een fictief bedrag aan kosten in mindering, te weten een bedrag van € 163 per persoon per optreden. Toepassing van deze regeling is alleen toegestaan op verzoek van de artiest of beroepssporter (en als er geen kostenvergoedingsbeschikking is afgegeven).

Loonbelasting berekenen en aangeven

speciaal tarief

Bij de artiesten- en beroepssportersregeling heeft u met een speciaal tarief voor de inhouding van loonbelasting te maken. Voor een artiest die in Nederland woont is dat 36,97%. Als de artiest in het buitenland woont, geldt een tarief van 20%. Ook voor buitenlandse gezelschappen en beroepssporters is een loonbelastingtarief van 20% van toepassing.

Apart

opnemen in aangifte

U kunt de loonbelasting (en eventueel premies werknemersverzekeringen) opnemen in de reguliere aangifte, maar u mag zich hiervoor ook apart als inhoudingsplichtige aanmelden bij de Belastingdienst. U gebruikt in dat geval het formulier ‘Melding Loonheffingen Aangifte doen voor artiesten of beroepssporters’, dat u kunt downloaden op de website belastingdienst.nl.