3.4 Combinaties van vervoer vergoeden
extra aandacht
Het is natuurlijk niet gezegd dat werknemers hun zakelijke reizen slechts met één vervoermiddel afleggen. Het onbelast vergoeden van een combinatie van vervoermiddelen vraagt extra aandacht.
Voorbeeld
kwartier
Als werknemers met verschillende vervoermiddelen reizen, kunt u meestal een onbelaste kilometervergoeding voor de gehele zakelijke afstand geven (zie paragraaf 3.2). Dit is bijvoorbeeld het geval als de werknemer met de fiets naar het dichtstbijzijnde station gaat en vervolgens met de trein verder reist naar zijn werkplek. Maar ook als de werknemer bijvoorbeeld van zijn huis een kwartier naar een station loopt en zijn reis naar het werk vervolgt per bus, of als hij bij zijn huis de tram pakt en daarna met de metro verder reist, kan uw onderneming de gehele reisafstand onbelast per kilometer vergoeden.
Een onbelaste kilometervergoeding voor de gehele reisafstand is niet mogelijk als de werknemer voor een deel van de reis een boot, taxi of vliegtuig gebruikt. Voor dat deel kunt u alleen de werkelijke kosten onbelast vergoeden en is geen kilometervergoeding mogelijk (zie paragraaf 3.3).
Werkelijke kosten
Als de werknemer alleen van het openbaar vervoer gebruikmaakt voor de zakelijke reis – bijvoorbeeld de metro en vervolgens de trein – kunt u hem ook de werkelijke kosten van de gehele reis onbelast vergoeden (zie paragraaf 3.3).
Mobiliteitsbudget geeft werknemers vrijheid
onbenut deel
U kunt er ook voor kiezen werknemers meer flexibiliteit te bieden bij de keuze van hun vervoersmiddel(en) voor zakelijke reizen door hun een mobiliteitsbudget te geven. Hiermee kunnen zij het gewenste zakelijke vervoer betalen, waarbij ze een onbenut deel van het budget zelf mogen houden (wat dan regulier loon vormt). Zo’n mobiliteitsbudget stimuleert dus goedkoper reizen. Op rendement.nl/fiscaaldossier vindt u een verdiepingsartikel over dit onderwerp.