U bent hier

Onderneming & Salaris
Kostenvergoedingen3. Reiskostenvergoeding3.1 Zakelijke reiskosten

3.1 Zakelijke reiskosten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

klantbezoek

U kunt werknemers onder voorwaarden onbelast de kosten van een zakelijke reis vergoeden. Dat is dus het geval bij woon-werkverkeer en andere zakelijke reizen, zoals klantbezoek of een studiedag voor het werk.

De reiskilometers die werknemers niet voor het werk maken zijn niet zonder meer onbelast te vergoeden. Dit kan alleen door gebruik te maken van de vrije ruimte.

Verwerking

extra

thuis lunchen

carpoolsituatie

Let er voor de fiscale verwerking van een reiskostenvergoeding op dat sommige extra kilometers zakelijk zijn en andere als privékilometers zijn aan te merken. Zo gelden de extra kilometers woon-werkverkeer die een werknemer maakt om tussen de middag thuis te gaan lunchen als zakelijk. Maar de extra kilometers die een werknemer maakt om op weg naar het werk via een omweg zijn kind bij school af te zetten, gelden als privé. Bij een carpoolsituatie is het van belang of het omrijden om een collega op te halen op initiatief van uw onderneming of de werknemers zelf gebeurt: in het eerste geval zijn de omrijdkilometers zakelijk en in het tweede geval niet.

Periodiek gezinsbezoek geldt ook als zakelijk

onbelaste vergoeding

Werknemers die (tijdelijk) bij de plaats van de werkzaamheden verblijven, missen hun familie. Periodiek gezinsbezoek geldt dan als zakelijk verkeer. Hierdoor is een onbelaste vergoeding per kilometer of van de werkelijke openbaarvervoerkosten via een gerichte vrijstelling mogelijk (zie paragraaf 3.2 en 3.3). Bij zeevarenden gaat het bij gezinsbezoek om de reis tussen woning of verblijfplaats aan de wal en de ligplaats van het schip.