11.1 Salaris
over laatste periode
De werknemer heeft als onderdeel van de eindafrekening natuurlijk sowieso recht op uitbetaling van zijn salaris over de laatste periode van het dienstverband.
Uitbetaling van het laatste loon moet u direct bij uitdiensttreding doen. Eventuele andere looncomponenten van de eindafrekening mag u een loontijdvak later betalen, omdat u hiervoor vaak nog gegevens moet verzamelen. U moet de werknemer dan wel laten weten dat de rest volgt.
overuren
13e maand of winstuitkering
Qua andere componenten van de eindafrekening moet u denken aan zaken als:
- overuren die de werknemer heeft gemaakt maar nog niet uitbetaald heeft gekregen;
- achterstallige kostendeclaraties;
- een openstaande lening bij uw onderneming (het kan zijn dat de werknemer (het restant van) de lening nog vóór zijn vertrek moet terugbetalen, maar maak anders goede afspraken over hoe de terugbetaling ervan na uitdiensttreding verloopt);
- recht op (een deel van de) 13e maand of winstuitkering (let op de voorwaarden voor het recht hierop, want dat kan gekoppeld zijn aan het in dienst zijn op een bepaalde datum of gedurende een bepaalde periode, wat de uitdiensttreding dus kan dwarsbomen);
- vakantiebijslag (de werknemer heeft bij uitdiensttreding recht op het tot dan toe opgebouwde maar nog niet uitbetaalde bedrag aan vakantiebijslag).
Houd vakantiejaar goed in de gaten
te veel uitbetaald gekregen
Bij de eindafrekening van de vakantiebijslag waar de vertrekkende werknemer recht op heeft, moet u opletten welk vakantiejaar uw onderneming aanhoudt. Is dat bijvoorbeeld van januari tot en met december met uitbetaling van de bijslag in mei, dan heeft een werknemer die 31 oktober uit dienst gaat te veel vakantiebijslag uitbetaald gekregen. U moet dan de over november en december wel al uitbetaalde maar nog niet opgebouwde vakantiebijslag inhouden op de laatste loonbetaling of dit verrekenen met de eventueel latere eindafrekening.