U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte4. Een arbeidsongeschikte in dienst nemen4.5 Loonkostensubsidie

4.5 Loonkostensubsidie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

gemeente

vergoeding

Als uw organisatie iemand in dienst neemt die door zijn ziekte of handicap minder dan het minimumloon kan verdienen, kunt u ook loonkostensubsidie aanvragen. Dit doet u bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven. De subsidie dekt het verschil af tussen de loonwaarde van de werknemer en het voor hem geldende wettelijk minimumloon, oftewel voor zijn verminderde arbeidsproductiviteit. Sinds 1 juli 2021 geldt er één uniforme methode voor loonwaardebepaling. Deze verloopt volgens een stappenplan dat begint met een vragenlijst voor werkgever en werknemer, gevolgd door een bezoek op de werkplek en gesprekken met de werkgever en werknemer. De uitkomst van de loonwaardebepaling is een percentage dat gekoppeld is aan de arbeidsprestatie van een werknemer zonder arbeidsbeperking in dezelfde functie. De loonwaardebepaling wordt altijd besproken met de werkgever en de werknemer. De loonkostensubsidie bedraagt maximaal 70% van het voor de werknemer geldende wettelijk minimumloon (inclusief vakantiebijslag). Hierbovenop komt nog een vergoeding van 23,5% voor de werkgeverslasten.

Al in dienst

minder productief

speciaal onderwijs

Lange tijd bestond het recht op de loonkostensubsidie alleen op het moment dat de dienstbetrekking tot stand kwam. Sinds 1 juli 2023 kunnen werkgevers en werknemers de subsidie aanvragen als de werknemer al in dienst is, maar minder productief blijkt te zijn. Dit kan tot zes maanden na de indiensttreding. De werknemer moet wel zes maanden voorafgaande aan de dienstbetrekking onderwijs hebben gevolgd aan het praktijkonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs of een entreeopleiding hebben gevolgd.

Beslistermijn

beschikking

Een andere wijziging is dat de gemeente – de instantie die beslist over de toekenning van de loonkostensubsidie – sinds 1 juli 2023 vijf weken de tijd heeft om te beslissen over de toekenning van de subsidie. Deze beslissingsperiode start nadat de loonwaarde van de werknemer is vastgesteld óf nadat besloten is dat de vaststelling van de loonwaarde achterwege kan blijven. Binnen de periode van vijf weken moet de gemeente daarover een beschikking afgeven.