U bent hier

2. Het eerste ziektejaar

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

Een ziekte kan een paar dagen, weken, maar soms zelfs jaren duren. Zoals u in hoofdstuk 1 al kon lezen, moet de werkgever gedurende de eerste twee ziektejaren (104 weken) het loon van de werknemer doorbetalen. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer. In dit hoofdstuk bespreken wij de regels die gelden in het eerste jaar.

minimumloon

Bij ziekte van een werknemer heeft uw organisatie een loondoorbetalingsplicht. Hierbij geeft de wet de werknemer recht op een doorbetaling van 70% van het loon, met daarbij in het eerste jaar als ondergrens het voor de werknemer geldende minimumloon. Individuele of collectieve afspraken kunnen een hogere loondoorbetaling voorschrijven.

Verschil tussen ziek en arbeidsongeschikt

juridisch

medisch vaststellen

Een werknemer kan ziek zijn, maar niet arbeidsongeschikt of juist arbeidsongeschikt zijn, maar niet ziek. ‘Ziek’ heeft in het arbeidsrecht geen juridische betekenis. Zo is diabetes een ziekte, maar kan een werknemer met diabetes (die goed onder controle is) vaak wel zijn werk doen. De werknemer is dan niet arbeidsongeschikt. Bij arbeidsongeschikt is er een rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen reden, waardoor een werknemer zijn werk niet of slechts gedeeltelijk kan doen. Of iemand arbeidsongeschikt is, wordt dus niet alleen bepaald aan de hand van de medische reden, maar ook door de aard van zijn werk.

Na 104 weken arbeidsongeschiktheid komt een werknemer in aanmerking voor een uitkering op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA-uitkering) en vervalt de loondoorbetalingsplicht. Gedurende de wachttijd van de WIA moet u een bepaald stappenplan volgen. In het kort gaat het bij ziekte die voortduurt om de volgende stappen: Het...
Meestal heeft iemand recht op een ZW-uitkering als hij geen werkgever heeft, maar in bepaalde situaties bestaat er ook bij ziekte tijdens het dienstverband recht op een ZW-uitkering (zie verderop). Hiervoor moet uw organisatie de ziekte wel tijdig bij UWV melden. Compensatie U betaalt in die situaties het loon door, maar uw organisatie wordt...