U bent hier

Onderneming & Salaris
Kostenvergoedingen6. Vergoeding voor ­extraterritoriale kosten6.3 Ingekomen werknemers

6.3 Ingekomen werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

buitenland

beschikking

De 30%-regeling is van toepassing voor bepaalde werknemers die uit het buitenland zijn geworven, of die tijdelijk vanuit een ander land naar Nederland zijn uitgezonden. De regeling is ook te gebruiken bij inwoners van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Voor gebruik van de 30%-regeling moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Behalve dat de betreffende werknemer bij uw onderneming in dienst moet zijn, moet hij als ingekomen werknemer zijn aan te merken en een specifieke deskundigheid hebben. Daarnaast moet u een geldige beschikking van de fiscus hebben.

Met het formulier ‘Verzoek loonheffingen 30%-regeling 2024’ vraagt u de vereiste beschikking aan, te downloaden op belastingdienst.nl.

150 kilometer

grens

Ingekomen werknemers zijn de werknemers die naar Nederland komen. Uw onderneming mag de 30%-regeling echter alleen toepassen bij werknemers die in de 24 maanden voor hun eerste werkdag in Nederland meer dan 16 maanden op een afstand van 150 kilometer van de Nederlandse grens woonden.

Deskundigheid

uitzondering

Om de specifieke deskundigheid van een ingekomen werknemer aan te tonen (het deskundigheidsvereiste), wordt een inkomensnorm gebruikt. Dat houdt in dat er sprake is van specifieke deskundigheid als de werknemer in 2024 een belastbaar jaarloon heeft van minimaal € 46.107 (exclusief de 30%-vergoeding). Voor werknemers die jonger zijn dan 30 jaar en in het wetenschappelijk onderwijs een Nederlandse mastertitel of een gelijkwaardige buitenlandse titel hebben behaald, geldt in 2024 een inkomensnorm van € 35.048. U moet tijdens de looptijd van de 30%-regeling blijven toetsen of nog aan de norm wordt voldaan. Uitzondering hierop vormen artsen in opleiding tot specialist en werknemers die wetenschappelijk onderzoek doen bij bepaalde instellingen; voor hen geldt geen inkomensnorm.

Als vrijwel alle werknemers in een sector aan de inkomensnorm voldoen, geldt ook het schaarstevereiste. De deskundigheid van de werknemer moet dan niet of nauwelijks te vinden zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.