U bent hier

Onderneming & Salaris
Kostenvergoedingen5. Vergoeding voor tijdelijk verblijf en maaltijden5.3 Vergelijkbaar met ambtenaren

5.3 Vergelijkbaar met ambtenaren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

ambtenaren op dienstreis

De vergoedingsregels voor ambtenaren op dienstreis zijn opgenomen in de CAO Rijk. De vergoedingsbedragen zijn niet alleen toepasbaar voor ambtenaren, maar ook voor werknemers die wat hun uitgaven betreft vergelijkbaar zijn met ambtenaren op dienstreis.

Binnenland

verblijfskosten

Er is bijvoorbeeld geregeld dat ambtenaren tijdens een dienstreis voor hun verblijfskosten de volgende bedragen onbelast vergoed krijgen (vanwege een gerichte vrijstelling):

  • € 6,64 voor kleine uitgaven overdag;
  • € 19,82 voor kleine uitgaven ‘s avonds;
  • € 13,88 voor een ontbijt;
  • € 20,32 voor een lunch;
  • € 30,74 voor een avondmaaltijd;
  • € 142,10 voor logies.

bovenmatig

Bij een hogere vergoeding voor genoemde zaken moet het bovenmatige bedrag als loon bij de werknemer of als eindheffingsloon in de vrije ruimte worden verwerkt.

Buitenland

De maximumbedragen voor logieskosten en overige kosten tijdens buitenlandse dienstreizen staan ook in de CAO Rijk. Het gericht vrijgestelde bedrag dat uw onderneming per 1 januari 2024 onbelast aan de werknemer kan betalen, verschilt per land of gebiedsdeel.

aannemelijk

Op de genoemde verblijfskostenvergoedingen geldt wel een uitzondering: als de werkgever de kosten van een overnachting niet aannemelijk kan maken, mag hij op basis van CAO Rijk een vergoeding van € 11,34 geven voor maximaal vier overnachtingen per dienstreis.

Deze vergoeding is niet gericht vrijgesteld. U moet die vergoeding dan als loon bij de werknemer of als eindheffingsloon in de vrije ruimte verwerken.