U bent hier

Onderneming & Salaris
Kostenvergoedingen5. Vergoeding voor tijdelijk verblijf en maaltijden5.1 Kosten tijdelijk verblijf

5.1 Kosten tijdelijk verblijf

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

zakelijke redenen

Er is sprake van tijdelijk verblijf als het gaat om ambulante werknemers of om reizen – op en neer – tussen een tijdelijke verblijfplaats en de werkplek, omdat de werknemer zakelijke redenen heeft om (nog) niet bij de werkplek te gaan wonen.

Ambulant

verschillende werkplekken

beoordelen

Een werknemer geldt als ‘ambulant’ als hij vanuit zijn woning naar steeds verschillende werkplekken reist. Een werknemer geldt ook als ambulant als hij normaal gesproken op minstens één dag per week heen en weer reist tussen zijn woning en dezelfde werkplek, en dat op maximaal 20 dagen doet. Dit laatste is het zogenoemde 20-dagencriterium, dat u moet beoordelen over de referentieperiode (zie onderstaand kader). Een voorbeeld van een ambulante werknemer is een vertegenwoordiger.

Looptijd referentieperiode 20-dagencriterium

start

eindigt

De referentieperiode voor het bepalen of er sprake is van een ambulante werknemer, start in de week waarin de werknemer voor het eerst naar de betreffende werkplek reist. De referentieperiode eindigt in de week waarin de werknemer dat voor het laatst doet. U hoeft hierbij geen rekening te houden met incidentele onderbrekingen.

Opnieuw

Na lange onderbrekingen start de referentieperiode opnieuw. Dit is het geval als de werknemer niet naar dezelfde werkplek reist gedurende één of meer van deze periodes:

  • twee of meer aaneengesloten weken in een periode van 26 weken of minder (niet door verlof en/of ziekte);
  • drie of meer aaneengesloten weken in een periode van meer dan 26 weken (niet door verlof en/of ziekte);
  • zes of meer aaneengesloten weken (wel door verlof en/of ziekte).

Verblijfplaats

proeftijd

privéredenen

Een werknemer kan een tijdelijke verblijfplaats hebben als er zakelijke redenen zijn om (nog) niet bij de werkplek te gaan wonen. Denk aan de situatie dat een werknemer logischerwijs pas zal gaan verhuizen naar een woning bij de werkplek als zijn proeftijd erop zit. Of de situatie waarin een werknemer aan een tijdelijk project werkt, en op een tijdelijke locatie daar in de buurt verblijft.

Als de werknemer om privéredenen niet wil verhuizen, is er geen sprake van een tijdelijke verblijfsplaats die onder de gerichte vrijstelling valt.

Loon

geen tijdelijk verblijf

Als de werknemer niet (meer) als ambulante werknemer is aan te merken, of als er geen zakelijke redenen (meer) zijn om niet bij de werkplek te wonen, is er geen sprake (meer) van tijdelijk verblijf. Zodra dat het geval is, is de vergoeding voor de kosten hiervan niet (meer) gericht vrijgesteld. U moet de kostenvergoeding dan als loon bij de werknemer of als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte verwerken.