U bent hier

4.1 Kennis en vaardigheden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

op peil houden

Voor ondernemingen is het van belang dat werknemers hun kennis en vaardigheden op peil houden. Daarom mogen werknemers dit vaak op kosten van de zaak regelen. Kostenvergoedingen aan werknemers voor zaken rond het onderhouden en verbeteren van hun kennis en vaardigheden zijn onbelast, op voorwaarde dat u deze aanwijst als eindheffingsloon. Door de vrijstelling die dan geldt, gaat dit niet ten koste van de vrije ruimte van uw onderneming.

Voorbeeld

Bij zaken rond het bijhouden en verbeteren van kennis en vaardigheden gaat het bijvoorbeeld om de kosten van:

  • congressen;
  • cursussen;
  • inschrijving in een beroepsregister;
  • outplacement;
  • prepensioencursus (tenzij het karakter meer recreatief is);
  • seminars;
  • studiereizen;
  • vakliteratuur.

Outplacement is het geheel van diensten en adviezen om via het verbeteren van kennis en vaardigheden van de werknemer zo snel mogelijk een geschikte nieuwe werkplek voor hem te vinden. De kosten van bemiddeling of contractonderhandelingen door een vertegenwoordiger van de werknemer vallen hier niet onder, en zijn dus niet gericht vrijgesteld.

Ook vrijwillige inschrijving in beroepsregister telt

De vergoeding van een wettelijk voorgeschreven of door de beroepsgroep geëiste inschrijving in een beroepsregister is gericht vrijgesteld. Als het gaat om een vrijwillige inschrijving in een register, is vergoeding hiervoor alleen onbelast bij voldoende kwaliteitsborging door de beroepsvereniging. Dit is bijvoorbeeld het geval als alleen leden worden toegelaten die aan bepaalde deskundigheidseisen voldoen, er scholingsverplichtingen gelden of het bijhouden of opdoen van relevante kennis en vaardigheden wordt gestimuleerd.

Loon

niet nodig

Vergoedingen voor zaken die niet nodig zijn voor het onderhouden en verbeteren van kennis en vaardigheden zijn belast. Dit geldt bijvoorbeeld als u het abonnement op een dagblad vergoedt, terwijl het dagblad geen vakliteratuur voor de werknemer vormt. Dit belaste loon moet uw onderneming dan als loon bij de werknemer of als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte verwerken.