1.2 Initiatieven tegen discriminatie
actieplan
naleven
Het eerste landelijke ‘Actieplan voor de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie’ liep van 2018 tot en met 2021. Het tweede Actieplan loopt van 2022 tot en met 2025. In dit laatste actieplan is te zien dat de overheid inzet op verschillende initiatieven om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan:
- Werknemers en werkgevers beter bekend maken met rechten en plichten en hoe daar invulling aan te geven.
- Ondersteunen van werkgevers bij het nemen van effectieve actie voor gelijkwaardige kansen en voor diversiteit en inclusie.
- Zorgen dat wetgeving nog beter doel treft en wordt nageleefd.
- Zorgen voor inzicht in trends en in de effectiviteit en resultaten van genomen acties.
bestrijden
Het goed informeren van burgers en organisaties over rechten en plichten is een belangrijke overheidstaak (punt 1). Daarnaast wil de overheid werkgevers ondersteunen in het bestrijden van discriminatie in de werving en selectie en het streven naar meer diversiteit en inclusie. Daartoe zijn de afgelopen jaren veel initiatieven ontplooid (punt 2).
Platform
beleid
Een inmiddels vrij bekend initiatief is Diversiteit in Bedrijf (DiB) van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ruim 500 organisaties hebben de Charter Diversiteit sinds de oprichting in 2015 getekend, waarmee zij zichzelf verplichten om een plan van aanpak voor beleid voor diversiteit en inclusie te maken. Het platform van de SER biedt de aangesloten werkgevers ondersteuning voor die aanpak.
DiB organiseert veel bijeenkomsten om werkgevers kennis en best practices op het gebied van D&I te laten uitwisselen, zodat u als HR-professional niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.
Objectief
training
Een ander initiatief is van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), die al diverse keren een ‘Community of Practice objectief werven en selecteren’ georganiseerd heeft. Daarin neemt de AWVN werkgevers, die zich hiervoor aanmelden, een jaar lang mee in training en uitwisseling op het gebied van objectief werven en selecteren.
Code
eerlijk
Al wat langer bestaat de Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling (NVP), het netwerk voor HR-professionals, die in samenwerking met de Stichting van de Arbeid tot stand kwam. Het doel van de code is een eerlijke en transparante werving- en selectieprocedure. De code is al verschillende malen bijgesteld naar aanleiding van nieuwe wetgeving of andere wetenschappelijke inzichten. Aansluitend is er inmiddels ook de Recruitercode (recruitercode.nl).