U bent hier

9.2 Voldoende zakelijk gebruik

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

90% of meer

De vergoeding die u aan werknemers geeft voor hulpmiddelen als apparatuur, gereedschappen en instrumenten die zij ook buiten de werkplek kunnen gebruiken, is alleen onbelast als de hulpmiddelen (nagenoeg) geheel zakelijk worden gebruikt. Hiervan is sprake als het zakelijk gebruik ervan door de werknemers 90% of meer is.

alsnog onbelast

Het gaat er bij de gerichte vrijstelling voor hulpmiddelen om dat deze voldoende zakelijk worden gebruikt en niet dat de hulpmiddelen noodzakelijk zijn voor het werk.

Niet noodzakelijk

op een behoorlijke manier

Voor hulpmiddelen als gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur die naar het redelijke oordeel van de werkgever noodzakelijk zijn voor de werknemers om hun werk op een behoorlijke manier te kunnen uitvoeren, kunt u een onbelaste vergoeding geven op grond van de gerichte vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium (zie hoofdstuk 7).

Als gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur redelijkerwijs niet noodzakelijk zijn voor de werknemers, gaat de vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium echter niet op. Uw onderneming kan zulke hulpmiddelen dan op grond van de gerichte vrijstelling voor hulpmiddelen alsnog onbelast vergoeden bij (gedeeltelijk) gebruik op de werkplek en minstens 90% zakelijk gebruik.

Als niet aan het noodzakelijkheidscriterium wordt voldaan en de werknemers de hulpmiddelen ook niet (nagenoeg) geheel zakelijk gebruiken, kunt u de vergoeding ervoor alleen onbelast laten door deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte te brengen.