U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen9. Tussentijds opzegbeding9.2 De praktijk

9.2 De praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

ontbinden

Het is aan te raden om een tussentijds opzegbeding direct in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Mocht dat niet zijn gebeurd, dan kunt u het later alsnog overeenkomen, zolang dat maar schriftelijk gebeurt. Heeft u geen tussentijds opzegbeding afgesproken, dan kunnen u en de werknemer in overleg eerder uit elkaar gaan, maar eenzijdig opzeggen is niet mogelijk. U kunt de rechter wel verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Opletten met recht op WW bij instemming

wederzijds goedvinden

Voor werknemers is het niet aantrekkelijk om in te stemmen met een tussentijdse beëindiging. In de wet is namelijk geregeld dat een tijdelijke werknemer van wie het contract zonder tussentijds opzegbeding maar met wederzijds goedvinden is beëindigd, geen recht heeft op een uitkering tot de oorspronkelijke einddatum van zijn contract. Zonder instemming heeft hij immers recht op loon tot die einddatum.

Vergoeding betalen

billijk

nalaten

Als de rechter uw verzoek tot ontbinding inwilligt, kan hij bepalen dat u een vergoeding moet betalen aan de werknemer ter hoogte van maximaal het loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst nog geduurd zou hebben. Bovenop deze vergoeding kan de rechter een zogenoemde billijke vergoeding toekennen aan de werknemer als ontbinding het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Als de ontbinding het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, kan de rechter juist een vergoeding aan de werkgever toekennen.