U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen6. Het nevenarbeidbeding6.3 De rechtspraak

6.3 De rechtspraak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

Het nevenwerkzaamhedenbeding komt zo nu en dan terug in de rechtspraak. Zo blijkt dat het van geval tot geval verschilt of een nevenwerkzaamhedenbeding voldoet aan de eisen van ‘goed werkgeverschap’.

6.3.1 Minder strenge eisen

Uit een uitspraak van Gerechtshof ’s-Hertogenbosch in 2018 bleek dat voor nevenwerkzaamhedenbedingen geen strengere eisen gelden dan voor concurrentie- en relatiebedingen, omdat in de wet geen regels zijn opgenomen voor het nevenwerkzaamhedenbeding. Daarbij is het minder bezwaarlijk om de werknemer tijdens de arbeidsovereenkomst te beperken in zijn vrije arbeidskeuze, dan na afloop van de arbeidsovereenkomst. De (fulltime) werknemer kan immers in principe met zijn loon in zijn levensonderhoud voorzien.

6.3.2 Ontslag op staande voet

De kantonrechter in Breda bepaalde in 2013 dat het bijklussen van een zieke werknemer tijdens re-integratie onvoldoende reden was om de werknemer op staande voet te ontslaan.

bedrijfsarts

In de zaak had de werknemer zich gewoon gehouden aan de afspraken met de bedrijfsarts. Wel vond de rechter dat de werknemer met de werkgever en de bedrijfsarts had moeten praten over zijn nevenwerk, maar het zwijgen hierover vond de rechter niet genoeg voor ontslag op staande voet.