6.2 De praktijk
varianten
Nevenwerkzaamhedenbedingen komen in veel verschillende varianten voor. In sommige bedingen staat een verbod op concurrerende nevenarbeid, in andere een totaalverbod op welke vorm van nevenarbeid dan ook. En u kunt een nevenarbeidbeding mét boeteclausule opstellen of zonder.
Moment van overeenkomen
onderhandelen
U mag het nevenwerkzaamhedenbeding op alle momenten met de werknemer overeenkomen: zowel bij indiensttreding, als later tijdens het dienstverband. De werknemer moet wel instemmen met het beding. Stelt u gedurende het dienstverband een beding op, dan spreekt het voor zich dat u met de werknemer zult moeten onderhandelen over de voorwaarden. U mag een werknemer daarbij nooit onder druk zetten om in te stemmen.
Los opnemen
individueel
Het ligt voor de hand om een nevenarbeidbeding direct op te nemen in de arbeidsovereenkomst, maar u kunt ook een apart document opstellen dat u bijvoorbeeld bij de arbeidsovereenkomst voegt. Dit is vooral handig als u het beding pas na indiensttreding overeenkomt. Het beding kan ook in het personeelsreglement worden opgenomen. Dit is nuttig als u hetzelfde beding met alle werknemers wilt overeenkomen. In de individuele arbeidsovereenkomsten verwijst u dan naar het beding in het personeelsreglement.
Ook als u het beding in het personeelsreglement wilt opnemen, moeten alle individuele werknemers er nadrukkelijk mee instemmen. Anders is het beding niet geldig.