5.3 De rechtspraak
gedeeltelijk vernietigen
Uw voordeel van het relatiebeding moet altijd in een gezonde verhouding staan tot het nadeel voor de werknemer. Anders kan de rechter het relatiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen. Bij gedeeltelijke vernietiging kunt u denken aan het inkorten van de duur van het beding of een beperking van de geografische spreiding.
Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan de rechter het relatiebeding geheel vernietigen als hij vindt dat het beding niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. De rechter kan de overeengekomen boete op overtreding van een relatiebeding ook verminderen.
Maak beding niet té ingrijpend
lange duur
Uw organisatie mag zelf bepalen hoelang u het relatiebeding van toepassing verklaart. Maar bij het overeenkomen van een relatiebeding van lange duur, bijvoorbeeld vijf jaar, ligt het gevaar op de loer dat deze achteraf niet rechtsgeldig blijkt te zijn.
Hoe ruimer u het beding formuleert (in tijd, maar ook in geografisch bereik of het aantal relaties waar het beding op ziet), hoe groter de kans dat het beding geen stand houdt in een eventuele procedure.
5.3.1 Social media
De afgelopen jaren zijn er in de rechtspraak uiteenlopende uitspraken gedaan op het gebied van het relatiebeding. Zo waren er interessante zaken over het relatiebeding in combinatie met social media. Rechtbank Arnhem oordeelde in 2011 over een zaak waarin een ex-werknemer het relatiebeding zou hebben overtreden door binnen één jaar na uitdiensttreding via LinkedIn verbonden te zijn met een werknemer die werkte bij een relatie van de oud-werkgever. Die relatie was expliciet vermeld in het relatiebeding.
Onduidelijk
Bij deze zaak was het echter onduidelijk wie van de partijen de LinkedIn-uitnodiging had verzonden. Dit roept vragen op als: is het accepteren van een uitnodiging al voldoende om tot overtreding van het relatiebeding te komen? En wat als de werknemer de uitnodiging verstuurt voor het einde van zijn dienstverband en de relatie de uitnodiging pas accepteert na het einde van het dienstverband? Het relatiebeding wordt in deze laatste situatie mogelijk niet overtreden.
Aankondiging via LinkedIn wel toegestaan
looptijd
In 2014 oordeelde Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat het aankondigen van een nieuwe baan via LinkedIn geen overtreding van het relatiebeding was, omdat het dienstverband nog niet was afgelopen. Dat relatiebeding gold namelijk niet tijdens de looptijd van de arbeidsovereenkomst. Het gerechtshof achtte onder meer van belang dat als deze werknemer tijdens zijn dienstverband geen relaties via LinkedIn zou mogen benaderen, dit zijn functie-uitoefening zou belemmeren.
5.3.2 Onderscheid maken
volgen
In een uitspraak van Gerechtshof ’s-Gravenhage in 2012 maakte de rechter een duidelijk onderscheid tussen LinkedIn en Twitter. In deze zaak ging het om een werknemer die een aantal Twitterberichten had verstuurd waaruit bleek dat hij op zoek was naar bepaalde zzp’ers. Onder de volgers van de werknemer bevonden zich ook relaties van de ex-werkgever die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in deze oproep. Volgens het hof begaf de werknemer zich op glad ijs, maar was er geen sprake van het onderhouden van zakelijke contacten, zoals verboden in het relatiebeding, ook niet als hier Twittervolgers bij waren betrokken. Het volgen op Twitter is namelijk een actie vanuit de volger en niet vanuit de eigenaar van het gevolgde Twitteraccount. Volgen is mogelijk zonder een uitnodiging te sturen.