4.2 De praktijk
ondertekenen
In paragraaf 4.1.1 heeft u gelezen dat u het concurrentiebeding schriftelijk moet overeenkomen met de werknemer. Het ligt voor de hand het concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst van de werknemer, maar u kunt ook een los document opstellen waarin u aangeeft op welke wijze de werknemer wordt beperkt. Zowel u als de werknemer moeten het concurrentiebeding ondertekenen. Door te ondertekenen geeft de werknemer aan dat hij van de inhoud op de hoogte is en ermee akkoord gaat.
4.2.1 Beding in het personeelsreglement
Als u in het arbeidsvoorwaardenreglement of het personeelshandboek een concurrentiebeding opneemt, is het beding alleen geldig als de werknemer de consequenties van dit beding heeft kunnen overwegen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
- Het arbeidsvoorwaardenreglement heeft u als bijlage bij het ondertekende document gevoegd en in dat document verwijst u naar het arbeidsvoorwaardenreglement.
- De werknemer moet in het ondertekende document uitdrukkelijk verklaren dat hij instemt met het concurrentiebeding.
4.2.2 Moment aangaan concurrentiebeding
U hoeft het concurrentiebeding niet per se aan het begin van het dienstverband af te sluiten. In principe kan dat op ieder gewenst moment, dus ook tijdens of vlak voor het einde van het dienstverband. Uiteraard mag u de werknemer nooit dwingen een concurrentiebeding te ondertekenen.
misbruik
Als u de werknemer onder druk zet met voorwaarden, zoals een promotie, maakt u zich schuldig aan misbruik van omstandigheden. Voor de rechter kan dat een goede reden zijn het concurrentiebeding te vernietigen.
Beding bij nieuwe arbeidsovereenkomst of functie
Als een arbeidsovereenkomst met daarin een concurrentiebeding eindigt en u een nieuwe arbeidsovereenkomst met de werknemer wilt afsluiten, is het verstandig opnieuw een concurrentiebeding overeen te komen.
Zeker als de werknemer een nieuwe, andersoortige functie krijgt, is het aan te raden om een concurrentiebeding opnieuw schriftelijk af te spreken. Het beding is namelijk niet langer geldig als het door een functieverandering zwaarder op de werknemer is gaan drukken.