U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen3. Geheimhoudingsbeding3.4 Een voorbeeld

3.4 Een voorbeeld

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

U kunt het voorbeeld hieronder gebruiken in de arbeidsovereenkomst als u een geheimhoudingsbeding wilt afspreken.

1. Behoudens voor zover wettelijk of anderszins vereist, zal werknemer zowel gedurende als na afloop van de arbeidsovereenkomst, ongeacht de wijze waarop en de redenen waarom de arbeidsovereenkomst ten einde is gekomen, volstrekte geheimhouding betrachten ten aanzien van alle gegevens die hem met betrekking tot (de organisatie en activiteiten van) werkgever bekend zijn of worden. Deze geheimhoudingsplicht omvat tevens alle gegevens van relaties (waaronder begrepen klanten en leveranciers) van werkgever waarvan werknemer uit hoofde van zijn functie kennis neemt of heeft genomen. De geheimhoudingsplicht heeft geen betrekking op informatie die algemeen bekend of toegankelijk is, of die werknemer op grond van wet- of regelgeving, dan wel op grond van een uitspraak van een rechterlijke instantie dient te verstrekken.

2. Werknemer erkent dat alle, al dan niet digitale, informatie ter zake van de activiteiten van werkgever en andere, al dan niet digitale, documenten, met inbegrip van kopieën hiervan, alsmede datadragers, die hij in verband met zijn werkzaamheden bij werkgever onder zich heeft gekregen, eigendom van werkgever zijn en blijven.

3. Het is werknemer verboden op welke wijze dan ook documenten, correspondentie en/of afschriften hiervan, al dan niet digitaal, dan wel andere zaken en/of goederen (datadragers hieronder begrepen) die hij in verband met zijn werkzaamheden bij werkgever onder zich heeft gekregen, in zijn bezit te hebben en/of te houden, uitgezonderd voor zover en voor zolang dit voor de uitoefening van zijn werkzaamheden voor werkgever is vereist. In ieder geval is werknemer verplicht dergelijke documenten, correspondentie en/of afschriften hiervan, al dan niet digitaal, dan wel andere zaken en/of goederen (datadragers hieronder begrepen) op het eerste daartoe strekkende verzoek van werkgever en in ieder geval op de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt, bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, non-actiefstelling en/of schorsing, onmiddellijk aan werkgever ter hand te stellen, ongeacht de wijze waarop en de redenen waarom de arbeidsovereenkomst ten einde is gekomen c.q. werknemer geen werkzaamheden (meer) verricht. Bij een (al dan niet tijdelijke) beëindiging van de terbeschikkingstelling van bescheiden, zaken en/of goederen heeft werknemer geen recht op compensatie voor het gemis van eventueel privégebruik/genot. Digitale data van werkgever, die werknemer op een privécomputer heeft, dienen door werknemer te worden vernietigd, doch nadat de werknemer de werkgever hiervan een digitale kopie heeft verstrekt.

4. Waar in onderhavig artikel wordt gesproken over ‘werkgever’ worden ook de aan werkgever gelieerde bedrijven bedoeld.

5. Overtreding van het bepaalde in onderhavig artikel kan leiden tot disciplinaire maatregelen of een (onmiddellijke) beëindiging van de arbeidsovereenkomst door werkgever.