3.3 De rechtspraak
onvolledig
Uit rechtszaken blijkt dat het geheimhoudingsbeding niet altijd doel treft, omdat werkgevers het beding onduidelijk of onvolledig formuleren. Zo is er meerdere keren bepaald dat werknemers een geheimhoudingsbeding niet overtraden door bedrijfsstukken naar hun privé-e-mailadres te sturen.
In het beding staat doorgaans namelijk niet expliciet dat een werknemer door het versturen van bedrijfsgegevens naar zijn privé-e-mailadres in overtreding is.
Het is aan de werkgever om te bewijzen dat een werknemer de bedrijfsgegevens naar derden heeft doorgestuurd (wat vaak wel in het beding wordt verboden). Dit bewijzen is echter lastig.
Informatie doorsturen
contract
derde
Gerechtshof Den Haag boog zich in 2016 over een zaak waarin een werkneemster, nadat ze haar contract met de werkgever had opgezegd, verschillende prijslijsten, bouwtekeningen, offertes en een prijzencalculator vanuit haar zakelijke e-mailadres naar haar privémail had gestuurd. Omdat de werkneemster de bedrijfsinformatie alleen naar zichzelf had toegestuurd – en zij zelf niet als derde was aan te merken – was het beding niet overtreden.