3.2 De praktijk
Of een geheimhoudingsbeding daadwerkelijk voorkomt dat bijvoorbeeld een nieuwe, geheime bedrijfsstrategie op straat belandt, hangt af van veel factoren. Zo moet u duidelijk in kaart brengen voor welke functies een geheimhoudingsbeding überhaupt meerwaarde heeft en per functie weten welke gevoelige bedrijfsinformatie de werknemer kan inzien.
3.2.1 Beding is maatwerk
plichten
Elke organisatie en positie is uniek. Een geheimhoudingsbeding is daarom maatwerk. Wie klakkeloos een voorbeeld van dit beding overneemt, kan later onbedoeld met lege handen overblijven. Hoe specifieker u bent in het omschrijven van de informatie die geheim moet blijven (en voor wie), hoe makkelijker het is om een werknemer op zijn plichten te wijzen. De wet beperkt u hier niet in, want deze bevat geen bepalingen over het geheimhoudingsbeding.
Bij een specifieke formulering moet u wel goed opletten dat u niets over het hoofd ziet. Er is achteraf minder ruimte voor interpretatie.
3.2.2 Werknemer beboeten
Praat de (ex-)werknemer toch zijn mond voorbij, dan zult u hem willen beboeten. Na uitdiensttreding kunt u alleen nog een schadevergoeding vorderen of een boete innen. Het helpt dan als u een boetebeding aan het geheimhoudingsbeding heeft gekoppeld. Een voorbeeld van een boetebeding vindt u in hoofdstuk 14.
Voor dit boetebeding gelden wél specifieke wettelijke bepalingen. Neem het boetebeding op in de arbeidsovereenkomst, vermeld wanneer u een boete oplegt (of volledige schadevergoeding vordert) en benoem de boetebedragen.
Het geheimhoudings- en boetebeding kunnen ook in de cao staan of het personeelsreglement. Verwijs hier dan duidelijk naar in de arbeidsovereenkomst.