3.1 De wet
vereiste
In de wet staan geen specifieke eisen waaraan een geheimhoudingsbeding moet voldoen. Het is ook geen vereiste om een geheimhoudingsbeding af te spreken om een werknemer vertrouwelijk te laten omgaan met bedrijfsinformatie. De geheimhoudingsplicht volgt namelijk ook uit artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek, waarin de norm van goed werknemerschap is opgenomen.
3.1.1 Misstanden melden
loyaliteit
Verder heeft de Hoge Raad bepaald dat een werknemer discretie en loyaliteit moet tonen naar zijn werkgever. Dit geldt ook als de werknemer vindt dat er binnen de organisatie sprake is van een misstand die vanwege het algemeen belang bestreden moet worden.
De invulling van deze redelijk vage norm is afhankelijk van de specifieke situatie. Een geheimhoudingsbeding is dus niet noodzakelijk, maar kan uw positie wel versterken.
Geheimhouding versus vrijheid van meningsuiting
grondrecht
Door in de arbeidsovereenkomst afspraken te maken over geheimhouding beperkt u in feite de vrijheid van meningsuiting van de werknemer. Beperking hiervan is niet zomaar mogelijk, omdat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Maar het is wel toegestaan als de werkgever een gerechtvaardigd belang heeft voor de geheimhouding. Het belang van de werkgever bij bescherming van zijn bedrijfsinformatie staat dan boven het belang van de werknemer bij zijn vrijheid van meningsuiting.
schending
belang
Dit is anders als de werknemer een algemeen maatschappelijk belang heeft om bepaalde informatie naar buiten te brengen (zie hieronder). Toch is een schending van de geheimhoudingsplicht niet snel geoorloofd.
Klokkenluiders
misstand
Een geoorloofde schending van de geheimhoudingsplicht door de werknemer kan zich voordoen in het kader van de Wet Huis voor klokkenluiders. Op basis van deze wet kan een werknemer eventuele misstanden op de werkvloer openbaar maken. Het moet dan wel gaan om een misstand met een maatschappelijk belang. Gezien het belang van de werkgever bij geheimhouding van zijn bedrijfsinformatie, kan een werknemer niet zomaar aanspraak maken op de klokkenluidersbescherming. De werknemer zal de misstanden eerst intern aan de orde moeten stellen. Vervolgens vindt er een belangenafweging plaats.
Onder bepaalde omstandigheden is het intern melden van een misstand niet verplicht, bijvoorbeeld als de misstand betrekking heeft op de hoogste functionarissen binnen de organisatie.
3.1.2 Schending geheimhoudingsplicht
ontslag op staande voet
Schendt een werknemer de geheimhoudingsplicht, dan kan dit een dringende reden voor ontslag op staande voet zijn. Daarnaast kan het bekendmaken van bedrijfsgeheimen of het schenden van een geheimhoudingsbeding een strafbaar feit op basis van het Wetboek van Strafrecht opleveren.
misbruik
Let op: u mag een werknemer niet ontslaan vanwege het melden van een misstand. In dat geval geniet de werknemer klokkenluidersbescherming. Dit is anders als de werknemer niet goed heeft gehandeld en misbruik heeft gemaakt van zijn recht om misstanden te melden.