U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen14. Het boetebeding14.3 De rechtspraak

14.3 De rechtspraak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

matigen

Als een werknemer een boete onrechtvaardig vindt, kan hij naar de rechter stappen. Een werknemer kan ook de hoogte van de boete aanvechten. Als blijkt dat de boete inderdaad niet in verhouding staat tot de overtreding, kan de rechter besluiten om het boetebedrag te matigen. Voldoet het boetebeding in de arbeidsovereenkomst niet aan de wettelijke regels, dan zal de rechter de boete nietig verklaren.

14.3.1 Schadevergoeding en boete

Rechtbank Midden-Nederland heeft zich in een uitspraak in 2016 uitgelaten over een boetebeding, waarin zowel een boete was opgenomen als een verplichting de schade te vergoeden als die meer zou bedragen dan de boetebedragen.

artikel ­geschonden

De werknemer stelde dat hiermee artikel 7:651 BW was geschonden, omdat de werkgever niet voor eenzelfde feit zowel een schadevergoeding als een boete kan eisen.

Hetzelfde feit

De rechter vond dat artikel 7:651 BW niet was geschonden, omdat het boetebeding aangeeft dat de werknemer alleen een schadevergoeding verschuldigd is als de schade het boetebedrag overstijgt. Er was dus geen sprake van een situatie waarbij de werknemer voor hetzelfde feit zowel een schadevergoeding als een boete was verschuldigd.

Soms is niet duidelijk of de boete en schadevergoeding op dezelfde overtreding slaan. Als u kunt aantonen dat het om twee verschillende overtredingen gaat, kunt u wel een boete opleggen en een schadevergoeding eisen.

14.3.2 Geheimhoudingsbeding

minimumloon

Gerechtshof Leeuwarden heeft in een rechtszaak in 2009 bevestigd dat de werkgever niet expliciet een bestemming aan de boete hoeft te geven als het gaat om een werknemer die meer verdient dan het minimumloon.

Ontbreken bestemmingsdoel

afwijken

In de desbetreffende zaak besloot een werkgever een boete op te leggen aan een werknemer nadat deze een aantal e-mails met bedrijfsgevoelige informatie had verstuurd. De werknemer weigerde de boete te betalen, omdat in het boetebeding geen bestemmingsdoel stond. Ook gaf het beding geen mogelijkheid om af te wijken van de daarin bepaalde boete. De kantonrechter stelde de werknemer in het gelijk en verklaarde het boetebeding nietig, maar het gerechtshof ging hierin niet mee. Uiteindelijk moest de werknemer een boete betalen van € 25.000.

14.3.3 Schriftelijkheidseis

serieus nemen

Uit een uitspraak van Gerechtshof Leeuwarden in 2018 is gebleken dat u de schriftelijke vereisten voor boetebedingen toch wel heel serieus moet nemen. Een werkgever liep het recht op een boete mis door bij het kopiëren van de arbeidsovereenkomst pagina twee en zes te vergeten. Hierdoor was maar een deel van het boetebeding in de schriftelijke overeenkomst afgedrukt. Nadat de werknemer zijn contract opzegde, eiste de werkgever een boete van € 5.000 voor het overtreden van het geheimhoudingsbeding.

Kopieerfout

hoger beroep

De kantonrechter stelde de werkgever in het gelijk. De werknemer nam hiermee geen genoegen en vocht het besluit aan. In hoger beroep kreeg de werknemer gelijk, omdat er volgens het hof in de arbeidsovereenkomst geen sprake was van een volledig boetebeding.

arbeidsovereenkomst

De werkgever kan volgens artikel 7:650, lid 1 en 2 BW alleen een boete opleggen als dit in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. De kopieerfout kwam dus voor rekening van de werkgever: een duur foutje, zo bleek achteraf.