14.2 De praktijk
verstandig
U kunt een boetebeding overeenkomen voor het overtreden van verschillende voorschriften. Denk bijvoorbeeld aan het overtreden van ordemaatregelen, zoals het niet volgen van kledingvoorschriften. Maar er kan ook sprake zijn van grote overtredingen, zoals het doorgeven van bedrijfsgevoelige informatie. Bij het bepalen van het boetebedrag is het verstandig om rekening te houden met de:
- ernst van de overtreding;
- verhouding tot het salaris van de werknemer;
- (verwachte) schade bij een overtreding.
Proportionaliteit
waarschuwing
Een minder belangrijke overtreding van een bedrijfsvoorschrift beboet u natuurlijk niet met een volledig maandloon. Speelt de werknemer geheime gegevens door, dan is een hogere boete vaak wel op zijn plaats. Bij een minder zware overtreding kunt u er ook voor kiezen om eerst een waarschuwing te geven. Gaat de werknemer daarna toch weer in de fout, dan kunt u alsnog een boete opleggen.
Voor- en nadelen van een boetebeding
imago
Of u een boetebeding wilt opnemen, zal afhangen van de voordelen die u ziet en de risico’s die u denkt te lopen. Een boetebeding kan namelijk enige consequenties hebben voor het imago van de organisatie. Het feit dat u een boetebeding opneemt, kan werknemers het gevoel geven dat u ze niet helemaal vertrouwt.
gevoelige informatie
Aan de andere kant helpt een boetebeding het imago beschermen, omdat het bijvoorbeeld kan voorkomen dat gevoelige informatie op straat belandt. Het is belangrijk dat u zulke zaken meeweegt bij de beslissing om een boetebeding op te nemen.