10.3 Eigenrisicodrager worden
verzuimbeleid
Eigenrisicodragerschap is nooit een verplichting. Het kan vooral aantrekkelijk zijn om eigenrisicodrager te worden als uw organisatie bijvoorbeeld weinig verzuim heeft en een goed verzuimbeleid, waardoor er weinig risico is dat (ex-)werknemers een beroep op de ZW of WGA moeten doen.
10.3.1 Voorwaarden
twee keer per jaar
arbo-eisen
Werkgevers kunnen twee keer per jaar het eigenrisicodragerschap voor de ZW of WGA aangaan (of beëindigen): per 1 januari en 1 juli. De aanvraag moet 13 weken voor de gewenste ingangsdatum bij de Belastingdienst zijn ingediend; dat is dus uiterlijk 1 oktober respectievelijk 31 maart. Om eigenrisicodrager voor de ZW te worden, moet uw organisatie aan de vereisten uit Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) voldoen. Dat betekent onder andere dat uw organisatie een verzuimadministratie moet bijhouden en u voor de verzuimbegeleiding van de werknemers moet laten bijstaan door een geregistreerde bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. De met die bedrijfsarts of arbodienst gemaakte afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd.
Garantieverklaring
bank
modelgarantieverklaring
Om eigenrisicodrager voor de WGA te worden, moet uw organisatie ook over een garantieverklaring van een bank of verzekeraar beschikken (de meeste overheidsinstellingen zijn overigens uitgezonderd van deze voorwaarde). In die verklaring staat dat de bank of verzekeraar uw organisatie de garantie geeft altijd in staat te zijn de verplichtingen tegenover de werknemers na te komen. Uw organisatie is verplicht om hiervoor de modelgarantieverklaring van de Belastingdienst te gebruiken. Deze kunt u downloaden via de website van de Belastingdienst.
Voor het kunnen aangaan van zowel het ZW- als WGA-eigenrisicodragerschap geldt dat de werkgever in de drie jaar vóór de gewenste ingangsdatum niet mag zijn gestopt als eigenrisicodrager voor de ZW dan wel WGA.
10.3.2 Beëindiging eigenrisicodragerschap
drie manieren
failliet
Het eigenrisicodragerschap voor zowel de ZW als de WGA kan op drie manieren eindigen:
- op verzoek van de werkgever (die moet 13 weken vóór de einddatum bij de Belastingdienst zijn ingediend);
- op initiatief van de Belastingdienst (bijvoorbeeld als de fiscus weet dat de werkgever niet meer aan bepaalde voorwaarden voldoet);
- van rechtswege (bijvoorbeeld als de werkgever geen werknemers meer in dienst heeft of failliet gaat).
Na beëindiging van het eigenrisicodragerschap keert uw organisatie terug naar de publieke verzekering van UWV en is zij weer de premies werknemersverzekeringen verschuldigd. Uw organisatie blijft wel verantwoordelijk voor de uitkeringen en re-integratietrajecten die nog lopen én voor werknemers die ziek worden tijdens het WGA-eigenrisicodragerschap en later een WGA-uitkering ontvangen.
Terugkeerpremie
sectorale premie
Als uw organisatie eigenrisicodrager is voor de ZW maar terug wil keren naar de verzekering bij UWV, dan moet zij maximaal twee jaar een terugkeerpremie betalen. Kleine werkgevers – met een premieplichtige loonsom van maximaal € 942.500 in 2024 – betalen de sectorale premie en de (middel)grote werkgevers meestal de halve sectorpremie. Omdat deze halve sectorpremie lang niet altijd een goede afspiegeling is van het ZW-risico van de werkgever, is deze per 1 januari 2024 verhoogd naar de gehele sectorpremie. Dit kan oplopen tot ongeveer 3%-punt voor uitzendwerkgevers. Voor het merendeel van de andere werkgevers ligt de stijging naar verwachting onder de 0,5%-punt.