10.1 Eigenrisicodrager Ziektwet
ex-werknemer
verzuimbegeleiding
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever verantwoordelijk voor de uitvoering van die wet en dat betekent:
- het betalen van de ZW-uitkering van (ex-)werknemers die daar recht op hebben bij ziekte (mogelijk in plaats van de reguliere loondoorbetalingsverplichting);
- de voorbereiding van ZW-beslissingen;
- de verzuimbegeleiding van de zieke werknemers;
- de re-integratie naar passende arbeid, in dit geval óók voor sommige ex-werknemers;
- het bijhouden van de verzuimadministratie;
- het doen van ziek- en betermeldingen bij UWV.
kennis inkopen
Als eigenrisicodrager moet uw organisatie dus voldoende kennis in huis hebben om de ZW te kunnen uitvoeren, of zij kan die kennis bijvoorbeeld bij UWV inkopen.
Als UWV constateert dat de werkgever als eigenrisicodrager de taken van de ZW niet goed uitvoert, kan de instantie de werkzaamheden overnemen. UWV brengt de kosten hiervan dan bij de werkgever in rekening.
(Geen) uitkeringsverlichting
no-riskpolis
Kiest uw organisatie voor eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, dan heeft zij niet tegenover iedere werknemer die onder de Ziektewet valt een uitkeringsverplichting. In sommige gevallen betaalt UWV de uitkering, ook al is er sprake van eigenrisicodragerschap. Dat speelt bij werknemers die:
- ziek zijn door zwangerschap of bevalling;
- ziek zijn door orgaandonatie;
- onder de no-riskpolis vallen;
- onder de Compensatieregeling vallen.
uitdienst-treding
Als eigenrisicodrager betaalt uw organisatie dus feitelijk alleen de ZW-uitkering voor werknemers die binnen vier weken na uitdiensttreding ziek worden, van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens de ziekte en van werknemers met een fictieve dienstbetrekking.
Uitkering
inkopen
Uw organisatie beoordeelt als eigenrisicodrager zelf of de (ex-)werknemers voor wie zij het ZW-risico draagt bij ziekte, recht hebben op een uitkering, hoelang ze daar dan recht op hebben en wat de hoogte daarvan is. Maar uw organisatie kan deze dienst ook inkopen bij UWV of de organisatie waaraan de uitvoering van de ZW is uitbesteed. De ZW-uitkering die u moet betalen voor zieke (ex-)werknemers, is 70% van het (maximum)dagloon. De uitkering duurt maximaal twee jaar of maximaal zes weken als de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft (zie hoofdstuk 7).
Kosten
minder premies
arbodienst
Tegenover het feit dat de eigenrisicodrager ZW minder premies werknemersverzekeringen aan UWV is verschuldigd staan weer andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten in het geval van:
- een uitkeringssituatie;
- verplicht te voeren verzuimadministratie;
- uitbreiding van het contract voor arbodienstverlening.
AVG
En als uw organisatie de uitvoering van de diensten rond de Ziektwet overdraagt aan een administratiekantoor, hangt daar ook een prijskaartje aan. U machtigt dat kantoor dan voor de diensten van UWV, zoals het inkopen van ondersteunende diensten of het aanvragen van beslissingen. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet uw organisatie dan een verwerkersovereenkomst met die intermediair(s) sluiten.
Als eigenrisicodrager voor de ZW is uw organisatie zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van (ex-)werknemers. Het is dan niet mogelijk UWV om een financiële bijdrage aan hun re-integratie te vragen (zie paragraaf 8.2.2).
Melding
fictieve dienstbetrekking
Ook als er sprake is van ZW-eigenrisicodragerschap moet uw organisatie de ziekte van werknemers soms bij UWV melden. Die melding is nodig voor:
- werknemers die ziek uit dienst gaan: de ziekmelding moet binnen zes weken na de laatste dag van het dienstverband gebeuren;
- werknemers die ziek zijn geworden binnen vier weken na uitdiensttreding: de ziekmelding moet binnen zes weken na de eerste ziektedag gebeuren;
- werknemers die een fictieve dienstbetrekking hebben (thuiswerkers, leerlingen, stagiaires en aannemers van werk, zelfstandigen of provisiewerkers): de ziekmelding moet binnen zes weken na de eerste ziektedag gebeuren.
UWV
beslissing
ondersteuning
Ook al is een ZW-eigenrisicodrager zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de ZW, in sommige gevallen komt UWV toch om de hoek kijken. Soms is namelijk een beslissing van UWV nodig, bijvoorbeeld als de werkgever de ZW-uitkering beëindigt (zonder dat er sprake is van spontaan herstel) of als er geen recht is op een ZW-uitkering. De werkgever moet UWV om zo’n beslissing vragen. UWV voert sowieso de eerstejaars ZW-beoordeling uit en roept de werknemer hiervoor zelf op. Verder kunnen werkgevers tegen betaling ondersteuning van UWV inschakelen, bijvoorbeeld om te bepalen of een werknemer recht heeft op een ZW-uitkering of om te berekenen hoe hoog de uitkering is.