U bent hier

Onderneming & Personeel
Vakantie en verlof5. Bijzondere situaties bij opname vakantie5.5 Onbedoelde vakantie

5.5 Onbedoelde vakantie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2020

als vakantie aanmerken

In sommige situaties kunt u de afwezigheid van de werknemer als vakantie aanmerken en dit dus van zijn vakantiesaldo afboeken zónder dat de werknemer feitelijk vakantie heeft opgenomen.

Ziekte

mag niet aangetast

Sowieso kunt u de (delen van) dagen dat de werknemer geen werkzaamheden verricht wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid afboeken van het vakantiesaldo van de werknemer. Dit is echter alleen toegestaan als de werknemer ermee instemt én voor zover het bovenwettelijke vakantiedagen betreft. Zijn wettelijke minimum aan vakantierecht mag hierdoor niet worden aangetast.

In plaats van met instemming van de werknemer kunt u afwezigheid wegens ziekte ook afboeken van zijn bovenwettelijke vakantiesaldo, als die mogelijkheid bij schriftelijke overeenkomst is vastgelegd.

Situaties

geen loon

niet in staat

zorgverlof

Net zoals u ziektedagen kunt verrekenen met bovenwettelijke vakantiedagen van werknemers, kunt u dat ook doen in sommige andere situaties waarin de werknemer geen loon ontvangt omdat hij geen werkzaamheden verricht. Dit is alleen toegestaan als de werknemer ermee instemt. Het gaat hierbij om de volgende situaties (deze zijn ook al in paragraaf 2.1 aangehaald):

  • vervulling van de militaire dienstplicht (anders dan voor oefening en opleiding);
  • deelname aan een bijeenkomst van een vakvereniging waarvan de werknemer lid is, waarvoor de werkgever toestemming heeft gegeven;
  • het niet in staat zijn tot uitvoering van de werkzaamheden, anders dan door zwangerschap, bevalling, adoptie- of pleegzorgverlof;
  • onbetaald verlof voor het als lid bijwonen van vergaderingen van de Eerste Kamer, van vertegenwoordigende organen van publiekrechtelijke lichamen (behalve de Tweede Kamer) en hun commissies;
  • langdurend zorgverlof (zie ook hoofdstuk 12);
  • het volgen van les waartoe de werkgever de betreffende jeugdige werknemer op grond van de wet in de gelegenheid moet stellen (leerplicht).

De (delen van) dagen dat een werknemer zijn werkzaamheden niet verricht vanwege zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- of pleegzorgverlof mag u nooit als vakantiedagen (of vakantie-uren) aanmerken.