U bent hier

Onderneming & Personeel
Strategisch opleiden5. Opleidingsplan opstellen5.2 De korte termijn: het opleidingsjaarplan

5.2 De korte termijn: het opleidingsjaarplan

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

brede steun

Heeft u een opleidingsbeleidsplan opgesteld dat de goedkeuring van uw werkgever heeft en brede steun geniet in de organisatie, dan kunt u de kaders gaan invullen. Dat doet u in een opleidingsjaarplan.

5.2.1 Inhoud van het jaarplan

invullen

In het jaarplan vult u diverse punten uit het beleidsplan concreter in, waardoor u er praktisch mee aan de slag kunt.

Opleidingsdoelen

deeldoel­stellingen

In het opleidingsjaarplan legt u opnieuw de opleidingsdoelen vast, maar nu voor dat specifieke jaar. Feitelijk stelt u dus vast wat de deeldoelstellingen zijn van het hele traject. Zorg er ook hier voor dat ze concreet en meetbaar zijn. U wilt aan het einde van het jaar immers kunnen vaststellen of uw jaarplan realistisch was en of de opleidingen het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Doelgroepen

extra aandacht

werkvloer

In het jaarplan kunt u ook nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse doelgroepen van uw beleid. Is er extra aandacht nodig voor de opleiding van werknemers uit een bepaalde afdeling om aan de organisatiedoelstellingen te voldoen? Moet u extra investeren in de competenties van werknemers met een bepaalde functie of taak, of juist in werknemers van een bepaalde leeftijdsgroep? Door dit in het jaarplan duidelijk vast te leggen, kunnen afdelingshoofden en leidinggevenden op de werkvloer hier meteen mee aan de slag.

Manieren van opleiden

keuze

flexibiliteit

Bij de concrete invulling van uw opleidingsbeleid hoort ook een keuze in het soort opleidingen dat u werknemers aanbiedt. Gaat u bijvoorbeeld voor klassikale opleidingen of voor training on the job? U kunt hier duidelijke keuzes in maken, of alleen kaders schetsen en verdere invulling aan afdelingen en teams laten. Ook over de mate van flexibiliteit die u in het jaarplan biedt, moet u dus nadenken. Meer over de soorten opleidingen die u werknemers kunt aanbieden, leest u in hoofdstuk 7 van dit dossier.

U moet bepalen of u de voorkeur geeft aan intern of extern opleiden. Dit kan per opleiding of per afdeling verschillen. U kunt deze keuze ook laten aan de leidinggevenden. Is dit een strategische of budgettaire keuze, neem dan heldere richtlijnen op in het jaarplan.

Tijdspad

toepassen

Nu u concrete plannen maakt voor opleidingen op de korte termijn, is het belangrijk dat u hiervoor een tijdspad opneemt. Wanneer beginnen werknemers met bepaalde opleidingen? En wanneer moeten ze die hebben afgerond, zodat ze hun competenties kunnen toepassen in hun werk?

Bij dit tijdspad hoort ook het kiezen van momenten waarop u de resultaten evalueert. Dit doet u bijvoorbeeld na afloop van een opleiding of na het opleidingsjaar.

Financiering

specifiek

U legt in het jaarplan ook vast welke budgetten er beschikbaar zijn. Hierin kunt u specifiek zijn, bijvoorbeeld: hoeveel geld is er dit jaar voor het verbeteren van een bepaalde competentie van werknemers van afdeling A. Daarnaast moet u afspraken vastleggen over eventuele financiële bijdragen van werknemers. Meer hierover leest u in paragraaf 5.3.

5.2.2 Organisatiebreed of per afdeling

paraplu

zelf invullen

U kunt een jaarplan opstellen voor de hele organisatie. Vooral voor kleine en middelgrote organisaties is dat vaak prima mogelijk. Grotere organisaties hebben echter vaak vrij zelfstandige afdelingen. Zij vallen allemaal onder de paraplu van het opleidingsbeleidsplan, want ze moeten allemaal bijdragen aan de organisatiedoelen. Afdelingen kunnen het beleidsplan echter soms wel beter zelf invullen. U kunt iedere afdeling een eigen opleidingsjaarplan laten schrijven, dat er precies zo uitziet als een organisatiebreed plan zoals is beschreven in paragraaf 5.2.1.