2.1 De wet
cao
Een proeftijd is alleen geldig als u deze schriftelijk met de werknemer heeft afgesproken. Verwijst de arbeidsovereenkomst naar een arbeidsvoorwaardenreglement of cao waarin een proeftijdbeding is opgenomen, dan geldt dit beding ook.
Een mondeling overeengekomen proeftijd heeft dus geen juridische betekenis.
U kunt de nieuwe werknemer expliciet wijzen op het proeftijdbeding via een brief. Een voorbeeldbrief en een voorbeeldarbeidsovereenkomst met een proeftijdbeding vindt u op rendement.nl/hrdossier.
U moet het proeftijdbeding in principe vóór ingang van de arbeidsovereenkomst afspreken. De regels voor de proeftijd vindt u terug in artikel 7:652 van het Burgerlijk Wetboek.
2.1.1 Opnemen in arbeidsovereenkomst
geschiktheid
Het is niet mogelijk om een proeftijdbeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst met een duur van hoogstens zes maanden. Daarnaast kunt u geen proeftijdbeding afspreken als de werknemer al bij u in dienst is. U bent in dat geval al op de hoogte van de geschiktheid van de werknemer.
Kunt u deze bepaling bij een halfjaarcontract eenvoudig omzeilen door een contract af te spreken voor de duur van zes maanden en één dag? Wel als u duidelijk bent in de formulering, zoals u kunt lezen op pagina 17.
Nieuwe functie
uitzendkracht
Een proeftijd is alleen in het eerste contract toegestaan, tenzij u met een werknemer in dienst een arbeidsovereenkomst afsluit voor een volledig andere functie. Bij opvolgend werkgeverschap (zoals bij het overnemen van een uitzendkracht het geval kan zijn) is de proeftijd al in het eerste contract uitgesloten, tenzij het ook hier om een heel andere functie gaat dan de functie die de werknemer daarvóór uitvoerde.
2.1.2 Duur van de proeftijd
zonder einddatum
Hoelang een proeftijd mag duren, hangt af van de duur van het contract waarvoor die wordt afgesloten:
- Bij een contract dat langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar duurt, is de proeftijd maximaal één maand.
- Bij een contract dat twee jaar of langer duurt, is de proeftijd maximaal twee maanden.
- Bij een tijdelijk contract zonder einddatum (projectovereenkomst) is de proeftijd maximaal een maand.
In de cao kan de proeftijd in een tijdelijk contract van langer dan zes maanden worden verlengd naar twee maanden.
Nieuwe regels proeftijd op komst
verlengen
Op dit moment is de maximale proeftijd die een werkgever met een werknemer mag afspreken nog twee maanden. Het kabinet heeft plannen om deze periode te verlengen naar vijf maanden. Dit zou alleen mogelijk zijn als het eerste contract een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de werknemer is. Voor meerjaarscontracten (langer dan twee jaar) wordt de maximale proeftijd verlengd van twee naar drie maanden.
WAB
Een langere proeftijd moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract te geven. In alle andere situaties blijft de maximale duur van de proeftijd hetzelfde. De plannen zijn onderdeel van het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB), dat nog niet door de Tweede en Eerste Kamer is goedgekeurd.