U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen13. Het intellectueel 
eigendomsbeding13.1 De wet

13.1 De wet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

IE-rechten

IE-rechten bestaan in allerlei vormen en de regels hiervoor zijn dan ook verspreid in verschillende nationale en internationale wetten.

octrooirecht

Bekende voorbeelden van IE-rechten zijn het auteursrecht, octrooirecht, tekeningen- en modellenrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht. Voor een IE-beding dat IE-rechten beschermt, bestaat geen specifieke wetgeving.

Als een werknemer iets creëert, liggen de IE-rechten vaak bij uw organisatie. Dat is wettelijk zo bepaald. Een IE-beding geeft u extra zekerheid voor de IE-rechten.

13.1.1 Auteurswet

De Auteurswet speelt een rol als werknemers letterkundige, wetenschappelijke of kunstzinnige werken maken. Een schrijver van een boek is een voor de hand liggend voorbeeld, maar nieuwe software van een programmeur kan evengoed onder de Auteurswet vallen.

functie

Als een werknemer een creatie tot stand brengt tijdens zijn arbeidsovereenkomst én in het kader van zijn functie, is de werkgever volgens de wet de (fictieve) maker. Daarbij maakt het geen verschil of de werkgever gedetailleerde aanwijzingen aan de werknemer heeft gegeven voor zijn werk.

Ook als het werk van een werknemer het resultaat is van een incidentele opdracht buiten zijn normale taken, heeft de werkgever volgens de wet het auteursrecht.

13.1.2 Octrooiwetgeving

uitvinding

R&D

Een octrooi (ook wel patent genoemd) is eenvoudig gezegd een tijdelijke vergunning die iemand het recht geeft om in een vastgesteld gebied als enige een technologische uitvinding te produceren en te verkopen. De regels hiervoor staan onder meer in Rijksoctrooiwet 1995. Doet een werknemer een uitvinding en past dit bij de aard van zijn werkzaamheden, dan bezit de werkgever octrooi op de uitvinding (artikel 12 van de wet). Een typisch voorbeeld is een werknemer die werkt op de afdeling research & development (R&D) en daar een uitvinding doet, zoals een nieuw apparaat.

Loon biedt compensatie

waarde

Het loon van de werknemer geldt als compensatie voor het gemis aan octrooi. In uitzonderlijke gevallen – als het loon onvoldoende compensatie biedt – maakt een werknemer aanspraak op een aanvullende vergoeding. Die vergoeding hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde van de uitvinding. Drie jaar na de verlening van een octrooi verloopt de mogelijkheid om naar de rechter te stappen voor de extra vergoeding. Voor een uitgebreide uitleg over het auteursrecht, octrooirecht of de andere IE-rechten, gaat u naar rvo.nl, de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De wet staat toe dat u met de werknemer bepaalde afwijkende schriftelijke afspraken maakt over aanspraken op octrooien. Zo kunt u uw organisatie meer rechten geven.