U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen11. Het incorporatiebeding11.3 De rechtspraak

11.3 De rechtspraak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

discussie

Gebondenheid aan een cao kan bij veranderingen vragen oproepen en tot discussies leiden. Stel dat het cao-loon met terugwerkende kracht wordt verhoogd. Kan een vertrokken werknemer dat extra loon vorderen bij zijn ex-werkgever?

Terugwerkende kracht

Hoge Raad

cao-loon

De Hoge Raad heeft bevestigd dat cao-partijen aan een cao terugwerkende kracht kunnen toekennen. Hoe de ex-werknemer aan de cao was gebonden, speelt ook een rol. Als de ex-werknemer alleen aan de cao was gebonden door een avv, kan zijn cao-loon nooit met terugwerkende kracht verhoogd worden. De Hoge Raad heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of een ex-werknemer rechten kan ontlenen aan een cao-bepaling waarvoor terugwerkende kracht geldt als er geen sprake is van een avv.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in 2017 dat de terugwerkende kracht van een cao niet geldt voor beëindigde arbeidsovereenkomsten van voor de totstandkoming van de betreffende cao. Maar de rechter liet weten dat dit anders kon zijn als werknemers door een incorporatiebeding gebonden waren geweest aan de cao. Deskundigen verschillen van mening hierover en de rechtspraak is niet eenduidig. Het is dus discutabel.

Er zijn wel goede argumenten om te stellen dat de ex-werknemer geen aanspraak kan maken op het loon. Zo lijkt op basis van de wet het toepassingsbereik van de cao beperkt tot de relatie met zittende werknemers.

Formulering

specifiek

Is de werknemer gebonden door een incorporatiebeding, dan is de formulering van belang. De ex-werknemer heeft bijvoorbeeld geen recht op loon als specifiek is vastgelegd dat het beding alleen geldt voor een bepaalde cao-versie.