7.5 Aanhoudende ziekte
hangt af van oorzaak
Is de werkneemster na het zwangerschaps- en bevallingsverlof nog steeds ziek, dan hangt de situatie af van de vraag of de ziekte dezelfde oorzaak heeft als die ervoor.
Als de ziekte van de werkneemster zo lang aanhoudt dat er twee jaar verstrijken (de wachttijd voor de WIA), komt zij mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering (zie paragraaf 3.1.4).
Dezelfde oorzaak
tellen als één periode
Heeft de ziekte van de werkneemster na haar verlofperiode dezelfde oorzaak als de ziekte vóór het zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan tellen de ziekteperiodes voor en na het verlof als één periode. Er is dan sprake van één ziekteperiode die is onderbroken door het WAZO-verlof.
reguliere regels
Tijdens de ziekteperiode moet u het loon doorbetalen. In het geval dat de ziekte door de zwangerschap of bevalling komt, bestaat er recht op een ZW-uitkering voor de werkneemster (zie de eerdere paragrafen van dit hoofdstuk).
Als u vóór het WAZO-verlof al een ZW-uitkering heeft aangevraagd voor de werkneemster of een 42e-weeksmelding heeft gedaan (zie paragraaf 2.1.5), moet u via een speciaal formulier aan UWV doorgeven dat de ziekte voortduurt na het verlof.
Andere oorzaak
nieuwe situatie
Heeft de ziekte van de werkneemster na haar verlofperiode een andere oorzaak dan de ziekte vóór het zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan geldt de ziekte na het verlof als een nieuwe situatie.
Als de ziekte na het verlof door de zwangerschap of bevalling komt, moet u de werkneemster (opnieuw) ziek melden bij UWV. Er bestaat in dat geval recht op een ZW-uitkering. U moet deze ziekmelding uiterlijk op de vierde ziektedag doen en dan ook de uitkering aanvragen.
In het geval dat de ziekte na het verlof een andere oorzaak dan de zwangerschap of bevalling heeft, gelden de reguliere regels voor loondoorbetaling bij ziekte. U hoeft de werkneemster dan pas (opnieuw) bij UWV ziek te melden als zij 42 weken ziek is (zie paragraaf 2.1.5).