U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte5. Situatie bij tijdelijke arbeidskrachten5.2 Oproepkrachten

5.2 Oproepkrachten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

precieze 
invulling

Als u met oproepkrachten werkt (of met invalkrachten), roept u hen op als u ze aan het werk wilt zetten. Over de precieze invulling van de oproepprocedure maken u en de oproepkracht van tevoren afspraken, uiteraard binnen het wettelijke kader dat daarbij geldt.

Ziekte

Bij ziekte van oproepkrachten kan er soms recht bestaan op een Ziektewetuitkering. Dat is afhankelijk van de vraag of de oproepkracht (nog) een arbeidsovereenkomst heeft:

  • Wel arbeidsovereenkomst: uw organisatie heeft een reguliere loondoorbetalingsverplichting, tenzij er sprake is van een Ziektewet-vangnetsituatie, zie paragraaf 2.2.
  • Geen arbeidsovereenkomst: de oproepkracht heeft mogelijk recht op een ZW-uitkering.

WAB

Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, is afhankelijk van het soort contract dat de oproepkracht heeft. U kunt voor oproepwerk drie verschillende contractvormen overeenkomen: de voorovereenkomst, het nulurencontract of het min-maxcontract. Alleen de laatste twee vallen onder de regels van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor de oproepovereenkomst. Op rendement.nl/hrdossier ziet u in een oogopslag wat de WAB precies inhoudt.

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als de werknemer gedurende een zekere tijd verplicht is om persoonlijk arbeid te verrichten, waarbij hij in gezagsverhouding staat tot de werkgever, die hem in ruil voor die arbeid loon betaalt (zie ook paragraaf 2.2.).

5.2.1 Voorovereenkomst

gehoor geven

niet verplicht

Bij een oproepovereenkomst met een voorovereenkomst roept u de oproepkracht op als u hem aan het werk wilt zetten. Als de oproepkracht gehoor geeft aan die oproep, ontstaat er op dat moment een arbeidsovereenkomst voor de duur van de oproepperiode. Bij zo’n voorovereenkomst bent u overigens niet verplicht om de oproepkracht te laten komen als u werk voor hem heeft. De oproepkracht is op zijn beurt niet verplicht om gehoor te geven aan uw oproep en kan deze dus weigeren. Zolang de oproepkracht niet heeft gewerkt, heeft hij geen recht op loon.

Let wel op de ketenbepaling! Bij iedere oproep ontstaat een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Hierdoor ontstaat al vrij snel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Op rendement.nl/hrdossier vindt u een voorbeeld van een voorovereenkomst.

Ziektewetuitkering

ziek tijdens een oproep

ziek na een oproep

nawerking

moet loon doorbetalen

hoeft loon niet door te betalen

Afhankelijk van het moment waarop de oproepkracht ziek wordt, kan er voor hem recht bestaan op een Ziektewetuitkering van UWV:

  • De oproepkracht wordt ziek tijdens een oproep (dus tijdens het bestaan van de tijdelijke arbeidsovereenkomst): u heeft een reguliere loondoorbetalingsverplichting. U moet dan minstens 70% van het loon over de afgesproken oproepperiode betalen, met het voor de oproepkracht geldende wettelijk minimumloon als ondergrens. Als de oproepkracht bij het eindigen van de oproepperiode nog steeds ziek is, moet u dit aan UWV doorgeven. De loondoorbetalingsplicht loopt tegelijk af met de oproep, maar misschien heeft de werknemer erna nog recht op een ZW-uitkering.
  • De oproepkracht wordt ziek na een oproep (dus na afloop van de tijdelijke arbeidsovereenkomst): u heeft geen loondoorbetalingsverplichting, aangezien er op dat moment geen arbeidsovereenkomst bestaat. Als de oproepkracht ziek wordt binnen vier weken na de laatste oproep, kan hij door nawerking (zie paragraaf 2.2) recht hebben op een ZW-uitkering van UWV.

5.2.2 Nulurencontract

direct bij aangaan

géén afspraken over uren

U kunt voor oproepwerk ook een nulurencontract overeenkomen. Dit contract is een vorm van een overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup). Hierbij ontstaat direct bij het aangaan een arbeidsovereenkomst. Alleen het moment van het verrichten van arbeid is dan nog niet bekend. Deze overeenkomst is dus van kracht zowel tijdens als tussen de oproepen. Bij een nulurencontract zijn er géén afspraken gemaakt over het aantal uren dat de oproepkracht zal werken.

Bij een mup-oproepovereenkomst bent u verplicht om de oproepkracht op te roepen als u werk voor hem heeft. En de oproepkracht is verplicht om gehoor te geven aan een oproep, tenzij deze binnen vier dagen voor aanvang van het werk gebeurt.

Ziektewetuitkering

andere vorm

Afhankelijk van het moment van ontstaan van de ziekte, kan er ook bij een nulurencontract recht bestaan op een ZW-uitkering:

  • De oproepkracht wordt ziek tijdens een oproep: u moet het loon doorbetalen – minstens 70% van het loon met als ondergrens het voor de oproepkracht geldende wettelijk minimumloon – totdat de oproepperiode eindigt. Als de oproep eindigt maar het nulurencontract nog doorloopt, is er geen ZW-uitkering mogelijk. Maar loopt het nulurencontract af en is de oproepkracht nog steeds ziek, dan moet u dit doorgeven aan UWV. De oproepkracht kan dan wel recht hebben op een ZW-uitkering.
  • De oproepkracht wordt ziek na een oproep: u hoeft het loon niet door te betalen. Als het nulurencontract doorloopt, kan de oproepkracht ook geen ZW-uitkering krijgen van UWV. Pas bij voortdurende ziekte als het nulurencontract afloopt, kan er recht op een ZW-uitkering bestaan. U moet het ziek uit dienst gaan van de oproepkracht hiervoor doorgeven aan UWV.

5.2.3 Min-maxcontract

wel afspraken over uren

Een min-maxcontract is een andere vorm van een overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Er ontstaat dus direct bij het aangaan ervan een arbeidsovereenkomst, zonder dat duidelijk is wanneer er arbeid wordt verricht. Alleen zijn er bij een min-maxcontract wél afspraken gemaakt over het aantal te werken uren door de oproepkracht: een minimum- en maximumaantal oproepuren per gekozen periode.

Het minimumaantal oproepuren zijn de zogeheten garantie-uren. Ook al zou de oproepkracht feitelijk minder uren werken tijdens een bepaalde oproep, u moet hem dan in elk geval de garantie-uren uitbetalen.

Ziekte

70% loon over garantie-uren

Bij ziekte van een oproepkracht met een min-maxcontract moet u dan ook altijd minstens 70% van het loon over de garantie-uren doorbetalen. Hierbij geldt het wettelijk minimumloon voor de oproepkracht als ondergrens. Als de oproepkracht nog steeds ziek is bij afloop van het min-maxcontract, kan hij recht hebben op een ZW-uitkering van UWV. U moet hem hiervoor op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV.