U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte5. Situatie bij tijdelijke arbeidskrachten5.1 Werknemers met een tijdelijk contract

5.1 Werknemers met een tijdelijk contract

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

vaste periode

flexibele 
periode

Naast vaste arbeidskrachten kunt u ook te maken krijgen met werknemers die op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst werken. Met deze werknemers is een arbeidsovereenkomst voor:

  • een bepaalde vaste periode afgesproken, bijvoorbeeld voor een half jaar of een jaar; of
  • een flexibele periode afgesproken, bijvoorbeeld voor de vervanging van een zieke werknemer.

Ziekte

regulier

Als zo’n tijdelijke werknemer ziek wordt, geldt de reguliere loondoorbetalingsverplichting. Dit is alleen anders als er sprake is van een Ziektewet-vangnetsituatie (zie paragraaf 2.2). Dat betekent dat u voor maximaal 104 weken minstens 70% van het loon moet doorbetalen, waarbij in het eerste ziektejaar als ondergrens het voor de werknemer van toepassing zijnde wettelijk minimumloon geldt.

Ziektewetuitkering

laatste dag ziek melden

bijdrage

Wat bij voortdurende ziekte in dit geval kan gebeuren, is dat de periode afloopt waarvoor de arbeidsovereenkomst is afgesproken. Als de werknemer dan nog steeds ziek is, moet u hem op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV. UWV zal de ex-werknemer dan een Ziektewetuitkering (ZW-uitkering) betalen – van minstens 70% van het (maximum)dagloon – en uw re-integratieactiviteiten overnemen. UWV betaalt overigens in bepaalde situaties onder voorwaarden een financiële bijdrage aan de re-integratie van tijdelijke werknemers (zie paragraaf 8.2.2).

Let op ketenbepaling bij tijdelijke contracten

automatisch

Op grond van de zogeheten ketenbepaling ontstaat er soms automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is het geval:

  • bij een vierde opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomst; of
  • bij overschrijding van een periode van drie jaar aan opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

Onterecht

nieuwe keten

Door deze bepaling bestaat dus het gevaar dat u onterecht denkt dat de tijdelijke arbeidsovereenkomst met de werknemer tijdens een periode van ziekte eindigt en uw loondoorbetalingsplicht erop zit. Dit komt dan doordat er inmiddels automatisch een vast contract is ontstaan – dat dus niet (van rechtswege) afloopt tijdens de ziekte – waardoor u gewoon het loon moet doorbetalen. Zodra tijdelijke arbeidsovereenkomsten elkaar opvolgen na meer dan zes maanden, ontstaat er een nieuwe keten.