4.3 Zieke werknemer blijft in dienst
niet verplicht
geen recht
Als de loondoorbetalingsperiode van 104 weken erop zit en de werknemer nog steeds ziek is, bent u niet wettelijk verplicht om de werknemer te ontslaan. Het kan er bijvoorbeeld naar uitzien dat de werknemer binnenkort herstelt of dat er passend werk beschikbaar komt. De werknemer blijft dan in dienst, maar heeft geen recht op loondoorbetaling meer en verricht ook geen werkzaamheden. Dit wordt een slapend dienstverband genoemd.
U kunt er wel voor kiezen om vrijwillig het loon van de werknemer door te betalen nadat de 104 weken verplicht doorbetalen ten einde zijn (zie ook paragraaf 3.1.5).
Verplichtingen
slapend dienstverband
Tijdens een slapend dienstverband met een zieke werknemer blijven de re-integratieverplichtingen voor u als werkgever van kracht. Als er passend werk beschikbaar komt, moet u dat dus aanbieden aan de werknemer. Een slapend dienstverband kan in de praktijk met zich meebrengen dat een zieke werknemer lange tijd na de 104 weken toch weer herstelt en dan bij u aanklopt voor tewerkstelling. U moet hier dan gehoor aan geven, aangezien de werknemer feitelijk nog in dienst is.
Afspiegelingsbeginsel bij slapend dienstverband
Een zieke werknemer telt ook mee voor het te hanteren afspiegelingsbeginsel bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Dit beginsel houdt in dat werknemers met vergelijkbare (uitwisselbare) functies worden ingedeeld in bepaalde leeftijdsgroepen en dat binnen elk van deze groepen de werknemers moeten worden ontslagen die het laatste zijn aangenomen.
Transitievergoeding
voorkomt kostenpost
In de praktijk werden werknemers vaak na afloop van twee jaar ziekte in dienst gehouden om het betalen van de transitievergoeding bij ontslag te voorkomen. De aangekondigde invoering van de compensatie voor de transitievergoeding moest dit tegengaan. De compensatie voorkomt immers een grote kostenpost bij het ontslag nadat werkgevers al twee jaar lang het loon hebben doorbetaald. Maar in de praktijk werden veel dienstverbanden toch nog slapend gehouden.
verplicht beëindigen
Lagere rechters oordeelden vervolgens verschillend over de vraag of slapende dienstverbanden zijn toegestaan. Eind 2019 heeft de Hoge Raad hier uitsluitsel over gegeven. Het hoogste rechtsorgaan heeft geoordeeld dat werkgevers in bepaalde gevallen verplicht zijn om een slapend dienstverband te beëindigen. Dit betekent dat deze werkgevers de transitievergoeding moeten betalen, ook over het slapende gedeelte!
U krijgt geen compensatie over de periode waarvoor u een loonsanctie opgelegd heeft gekregen (zie paragraaf 3.1.5). Dit deel van het dienstverband telt dus niet mee voor de berekening van de compensatie.
wederzijds goedvinden
Als een werknemer u na 104 weken arbeidsongeschiktheid verzoekt om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen, moet u daar als goed werkgever gehoor aan geven. Alleen als u gerechtvaardigde gronden heeft om het dienstverband in stand te houden – bijvoorbeeld als de werknemer nog reële re-integratiemogelijkheden heeft – hoeft u het verzoek van de werknemer niet te honoreren.
U kunt bij een einde met wederzijds goedvinden van een slapend dienstverband de transitievergoeding betalen zoals die berekend zou zijn direct na afloop van de 104 weken loondoorbetaling, of na afloop van een opgelegde loonsanctie.