4.2 Werknemer gaat ziek uit dienst
einde van rechtswege
Het kan gebeuren dat de arbeidsovereenkomst met een werknemer eindigt tijdens zijn ziekte. Dit kan bijvoorbeeld doordat de bepaalde tijd eindigt waarvoor de overeenkomst is afgesproken – een einde van rechtswege – of door ontslag na twee jaar ziekte terwijl de werknemer nog niet is hersteld.
op laatste dag ziek melden
Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met de werknemer afloopt tijdens zijn ziekte, komt hiermee een einde aan de loondoorbetalings- en re-integratieplicht. U moet de werknemer dan op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV (zie paragraaf 2.2), via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal. De werknemer kan in dat geval namelijk in aanmerking komen voor een ZW-uitkering van UWV. UWV schakelt dan een verzekeringsarts in.
Als de werknemer tijdens het dienstverband al een ZW-uitkering ontving (zie paragraaf 2.2 en 3.2), moet u de uitdiensttreding ook melden bij UWV. Dat moet in dit geval via het formulier ‘Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet- of WAZO-uitkering’.
Opzegging
wel naar kantonrechter
Tijdens de eerste twee ziektejaren geldt er een opzegverbod voor werkgevers. Dat betekent overigens niet dat u de zieke werknemer helemaal niet kunt ontslaan. Ontslag via opzegging (met een ontslagvergunning van UWV) is niet mogelijk, maar u kunt tijdens ziekte wel de gang naar de kantonrechter maken. Alleen moet u dan rekening houden met een zeer strenge ontslagtoets. Na twee jaar ziekte vervalt het opzegverbod bij ziekte. Vanaf dat moment kunt u een ontslagvergunning bij UWV aanvragen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, om vervolgens de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer te kunnen opzeggen.
Beoordelingscriteria
binnen 26 weken
herplaatsing
UWV zal voor afgifte van de vergunning beoordelen of:
- de werknemer door een ziekte of handicap zijn werk niet meer kan uitvoeren;
- het niet waarschijnlijk is dat de werknemer binnen 26 weken herstelt en zijn werk wel weer kan uitvoeren;
- het werk niet binnen 26 weken kan worden aangepast waardoor de werknemer het toch kan uitvoeren;
- de werknemer niet binnen een redelijke termijn kan worden herplaatst in een andere passende functie binnen de onderneming (of groep), ook niet via scholing;
- de wettelijke termijn van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is verstreken.
recente verklaring
Bij de ontslagaanvraag bij UWV moet u meestal ook een recente verklaring van de bedrijfsarts of arbodienst mee-sturen. In die verklaring moeten de mogelijkheden staan van de werknemer om (binnen 26 weken) weer aan de slag te kunnen.
Soms ook ZW bij ziekte ná uitdiensttreding
verzekering loopt door
Als een werknemer na uitdiensttreding ziek wordt, kan hij soms ook recht hebben op een ZW-uitkering. De verzekering van de Ziektewet die gold tijdens zijn dienstverband, loopt namelijk nog vier weken na uitdiensttreding door. Dit is de zogeheten nawerking. Wordt de werknemer binnen die weken na uitdiensttreding ziek én heeft hij op dat moment geen (nieuwe) baan of uitkering, dan kan hij (zelf) een ZW-uitkering aanvragen.
Re-integratie
UWV neemt over
volledig re-integratieverslag
Bij het eindigen van een dienstverband met een zieke werknemer neemt UWV de re-integratieverplichtingen van u over. Het moment van uitdiensttreding is van invloed op uw verplichtingen rond het re-integratieverslag:
- Het dienstverband loopt af binnen zes weken na de eerste ziektedag van de werknemer: u hoeft geen re-integratieverslag te maken.
- Het dienstverband eindigt binnen zes tot tien weken na de eerste ziektedag: u moet een verkort re-integratieverslag maken. Hiervoor heeft UWV een speciaal formulier beschikbaar op de website.
- Het dienstverband eindigt ná tien weken na de eerste ziektedag: u moet een volledig re-integratieverslag maken (zie paragraaf 2.1.2). In dit dossier kunt u opnemen dat u de werknemer weer in dienst wilt nemen zodra hij weer kan werken. Het is echter geen verplichting voor u om een (ex-)werknemer weer in dienst te nemen nadat hij is hersteld.
Als de bedrijfsarts verwacht dat de werknemer binnen drie maanden weer helemaal beter is, kunt u ook volstaan met een verkort re-integratieverslag. Dat geldt dus niet alleen bij uitdiensttreding binnen zes tot tien weken na de eerste ziektedag.
Transitievergoeding
compensatie
voorwaarden
Als u de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte beëindigt, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. De vergoeding bedraagt maximaal € 86.000 (bedrag 2022) of het jaarsalaris als dit hoger is dan € 86.000. Sinds 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen bij UWV voor de betaalde transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. U moet de compensatie binnen zes maanden na betaling van de vergoeding aanvragen. Voor het ontvangen van de compensatie moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid na afloop van het opzegverbod (van 104 weken) bij ziekte.
- De werknemer was nog steeds ziek bij het einde van de arbeidsovereenkomst.
- Uw organisatie heeft de werknemer een transitievergoeding betaald.
Op rendement.nl/hrdossier vindt u een overzicht van de looncomponenten waarover u de verschuldigde transitievergoeding moet berekenen.