4.3 Soorten omschrijvingen
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum:
augustus 2016
breed inzetbaar
De uitkomsten van het functieonderzoek vormen niet alleen de basis voor functiewaardering, maar kunt u bijvoorbeeld ook gebruiken voor werving en selectie en opleidings- en loopbaanbeleid, zoals u eerder in dit themadossier heeft kunnen lezen. Het is daarom verstandig om ook vooraf te bepalen hoe breed inzetbaar het systeem van functieomschrijving en -waardering moet worden. In dit kader zijn verschillende soorten omschrijvingen mogelijk:
- Feitelijk of constaterend: u schetst de bestaande situatie; hoe de werkzaamheden op dit moment worden uitgevoerd.
- Normatief of structurerend: u schetst de verwachte of wenselijke situatie; hoe de werkzaamheden in de toekomst of idealiter zouden moeten worden uitgevoerd (een voordeel van toekomstgericht beschrijven, is dat de functieomschrijvingen langer meegaan en dus niet steeds hoeven te worden aangepast).
- Taakgericht: u maakt een opsomming van de hoofd- en neventaken in een functie.
- Resultaatgericht: u maakt een opsomming van de resultaten die met het uitoefenen van de functie moeten worden behaald.
- Specifiek: u schetst de functie binnen de specifieke omstandigheden van uw organisatie of uw sector.
- Generiek: u maakt een algemene, niet aan een specifieke context gebonden, beschrijving van de functie. Een voordeel van generieke omschrijvingen is dat ze onderhoudsarm zijn, maar het risico is dat ze te algemeen worden, waardoor ze voor meerdere interpretaties vatbaar zijn.