10. Bezwaar en beroep
Openheid en transparantie zijn erg belangrijk als u een nieuw functiewaarderingssysteem invoert of het bestaande systeem aanpast. Zorg daarom dat u betrokkenen vanaf de start zo goed mogelijk informeert over de gang van zaken. Bij dit proces is ook een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemingsraad. Deze behartigt immers de belangen van het personeel. Ook een goede bezwaarprocedure is onontbeerlijk.
afspraken
Omdat de (nieuwe) waardering en indeling van functies gevolgen kan hebben voor de functie-inhoud of het loon van uw personeel, is het belangrijk om werknemers vanaf het begin goed te betrekken bij de verschillende stappen in het proces van functiewaardering. Leg uit wat de rol is van de OR (maakt deze bijvoorbeeld wel of niet deel uit van de indelingscommissie?) en maak goede afspraken over de te volgen procedures en de randvoorwaarden.
rechtszekerheid
Hoewel de bedoeling achter de hele operatie meestal positief is – een functiewaarderingssysteem vergroot immers de rechtszekerheid van werknemers – kunnen er soms toch moeilijke of arbitraire beslissingen vallen. Bied werknemers dan ook goede bezwaar- en beroepsmogelijkheden.
Voor een aantal erkende systemen hebben vakbonden afspraken gemaakt over de te volgen bezwaar- en beroepsprocedures. Soms zijn er bovendien in de cao bepalingen opgenomen over de manier waarop werknemers bezwaar en beroep kunnen aantekenen.