10.3 Bezwaar
bezwaarschrift
Blijft na het gesprek verschil van inzicht bestaan, dan kan de werknemer een bezwaarschrift indienen, bij een (bij voorkeur speciale) interne bezwaarcommissie. Zo’n commissie kan bestaan uit één of meerdere HR-professionals, één of meerdere OR-leden en eventueel een deskundige van het externe adviesbureau.
Er zijn twee vormen van bezwaar denkbaar. In de eerste plaats zullen sommige werknemers de inhoud van de functiebeschrijving aan de kaak willen stellen. Ten tweede kunnen werknemers het oneens zijn met de vastgestelde zwaarte van hun functie. Werknemers moeten zowel bezwaar kunnen maken tegen de inhoud van hun functiebeschrijving als tegen de waardering en indeling van hun functie.
10.3.1 Werkwijze
De interne bezwaarcommissie neemt het bezwaarschrift in behandeling en brengt advies uit aan de werkgever over de verdere afhandeling van het bezwaar. Is een speciale bezwaarcommissie niet mogelijk, dan adviseert u als HR-professional over de verdere afhandeling van het bezwaar.
Om de onafhankelijkheid te garanderen, mogen leden van de bezwaarcommissie niet direct betrokken zijn bij het beschrijven, waarderen en indelen van functies.
vertrouwelijk
De werkwijze van een bezwarencommissie moet u zorgvuldig vastleggen. Zo is het verstandig om te bepalen dat de commissie voltallig aanwezig moet zijn om beslissingen te kunnen nemen. Vergeet niet op te nemen dat de vergaderingen van de commissie vertrouwelijk zijn en niet openbaar. Verder moet de commissie de mogelijkheid hebben om mensen te horen of een expert aan het woord te laten.
De behandeling zal vanzelfsprekend in eerste instantie zijn gericht op de bezwaren die de werknemer maakt. Daarnaast is het echter van belang om de functie op al haar aspecten te beoordelen. Het bezwaar kan immers betrekking hebben op een klein onderdeel van de functie. Als diezelfde functie op andere gebieden mogelijk te hoog wordt ingeschaald, is het belangrijk om beide zaken mee te nemen in het eindoordeel.
10.3.2 Termijnen
ontvangstbevestiging
Hanteer voor het indienen en het beoordelen van een bezwaar vaste termijnen en leg die in de procedure vast. Denk in elk geval aan: de termijn waarbinnen een werknemer zijn bezwaar kenbaar moet maken; het tijdstip waarop hij een ontvangstbevestiging kan verwachten; de termijn waarbinnen de commissie advies moet uitbrengen.
10.3.3 Uitspraak
uitspraken
De bezwarencommissie kan in de praktijk verschillende uitspraken doen. Ze kan:
- het bezwaar niet-ontvankelijk verklaren of afwijzen, bijvoorbeeld als de werknemer het bezwaar niet binnen de afgesproken termijn heeft ingediend;
- een functie opnieuw laten beschrijven;
- een functie opnieuw laten waarderen/indelen.
De commissie moet haar besluit schriftelijk en voorzien van redenen aan de werknemer en de betrokken leidinggevende bekendmaken. Het is verstandig om af te spreken dat afwijken van het advies van de commissie alleen mogelijk is als daar zwaarwegende redenen voor zijn.