2.3 De RI&E
praktisch
evaluatie
Een belangrijk onderdeel van het arbobeleid is de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), die al een paar keer eerder is genoemd. De RI&E is één van de meest praktisch toepasbare onderdelen uit de Arbowet. U moet het volgende opnemen in de RI&E:
- inventarisatie van de risico’s op de werkvloer en de genomen maatregelen om die risico’s te beperken;
- evaluatie van de risico’s;
- prioritering van de risico’s;
- een plan van aanpak waarin is bepaald welke maatregelen u gaat nemen en wanneer.
Het opstellen van de RI&E is een plicht van elke organisatie en kan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld u als HR-professional of door een preventiemedewerker.
2.3.1 Inhoud RI&E
omvang
Hoe uitgebreid de RI&E wordt, is afhankelijk van veel factoren, met name de omvang van de arbeidsrisico’s in uw organisatie en de bijbehorende maatregelen die daarvoor worden genomen. Er wordt van u verwacht dat u de maatregelen die zijn opgenomen in het plan van aanpak ook daadwerkelijk uitvoert om de risico’s aan te pakken.
toegang
Een ander belangrijk onderdeel van de RI&E is hoe werknemers toegang kunnen krijgen tot deskundige werknemers of de arbodienst. Met deskundige werknemers bedoelt de wet de werknemers die onafhankelijk en deskundig kunnen reageren op vragen van hun collega’s, zoals een preventiemedewerker of arboprofessional. Als er 25 of minder werknemers zijn in uw organisatie, mag de directeur deze werkzaamheden zelf invullen.
bijzondere werknemers
Tot slot gaat de RI&E in op risico’s voor bijzondere categorieën werknemers, zoals jongeren, zwangere en minder valide werknemers.
Wijzigingen
levend document
Is de RI&E opgesteld, dan wil dat niet zeggen dat er niets meer aan te veranderen valt. Het is zelfs beter als u dat wel doet, want het werk en de werkomstandigheden kunnen veranderen. Dus als er een nieuwe machine op de werkvloer komt, moet u uitzoeken welke nieuwe risico’s dat met zich meebrengt. Mogelijk is er een aanvullende training voor werknemers nodig om met de nieuwe risico’s om te gaan. Kortom: de RI&E is een levend document. Vergeet ook niet om de RI&E toegankelijk te maken voor iedere werknemer door het document op een bekende plaats op te slaan, zodat hij eventuele wijzigingen makkelijk kan bekijken.
Omdat ook uitzendkrachten recht hebben op een veilige werkplek, is het van belang dat u een gewijzigde RI&E ook verstrekt aan het uitzendbureau voordat er een uitzendkracht start bij uw organisatie.
Voorzieningen bij noodsituaties
evacuatieplan
brandmelder
Ondanks de maatregelen die u neemt, kan er een noodsituatie ontstaan op de werkvloer. Uw organisatie moet daarom een evacuatieplan hebben waarin u de vluchtroutes en nooduitgangen in beeld brengt. Die voegt u weer toe aan uw RI&E. Zorg ervoor dat er lichtgevende bordjes hangen die wijzen naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Die vluchtroute moet uiteraard vrij zijn van obstakels en de deuren moeten altijd te openen zijn. Daarnaast is het verplicht om brandmelders op te hangen en brandblussers die gemakkelijk te bereiken en te bedienen zijn. Tot slot moet u zorgen voor noodverlichting. Die noodverlichting gaat aan in situaties waarin het kunstlicht uitvalt. Dat levert anders een gevaarlijke situatie op.
2.3.2 Gevaarlijke stoffen
controle
Gevaarlijke stoffen krijgen een bijzondere vermelding in de risico-inventarisatie en -evaluatie. De risico’s van deze stoffen moeten worden vastgelegd. Ook moet op papier staan hoe die risico’s gedeeld worden met anderen en hoe onderhoud en controle zijn gewaarborgd. U moet zich daarnaast zo veel mogelijk inspannen om ongelukken met gevaarlijke stoffen te voorkomen. Gevaarlijke stoffen komen overigens niet alleen voor in de chemische industrie. Een zwembad heeft vaak ook al een flinke hoeveelheid chloor in huis om het zwembad schoon te houden en in een professionele keuken zijn vaak gas- en koolzuurhoudende tanks aanwezig.