U bent hier

Onderneming & Personeel
Arbowet 20172. Plichten van de werkgever2.2 Toegankelijke werkplek

2.2 Toegankelijke werkplek

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2017

arbeidsbeperkte werknemers

ziekte

Verschillende wet- en regelgeving sturen werkgevers erop aan om arbeidsbeperkte werknemers in dienst te nemen of te houden. Mensen met een functionele beperking kunnen namelijk prima functioneren binnen professionele organisaties. Er zijn dan echter vaak wel aanpassingen aan de werkplek nodig om deze werknemers gezond en veilig te laten werken. Sterker nog: alle werknemers die hinder ondervinden van een ziekte hebben recht op een aangepaste werkplek als dat nodig is. Dat is bovendien onderdeel van de re-integratieverplichting die werkgevers hebben. Het toegankelijk maken van de werkplek geldt ook voor de rest van het pand. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat er bijvoorbeeld rolstoeldrempels, een invalidentoilet of een traplift is voor werknemers met een handicap.

Op basis van de Wet verbetering poortwachter bent u verplicht zich in te spannen voor de re-integratie van een zieke werknemer. Aanpassingen aan de werkplek is daarvan onderdeel.

Werkzaamheden

re-integratieproces

U bent ook verplicht om werkmethoden en de inhoud van werkzaamheden toegankelijk te maken. Dit is ook onderdeel van een re-integratieproces. Als de werkzaamheden niet meer aansluiten op de situatie van een werknemer, moet u deze zo veel mogelijk aanpassen.

U kunt zelf bepalen welke aanpassingen redelijk en betaalbaar zijn. Twijfelt u of een aanpassing redelijk is, dan kunt u UWV inschakelen voor onafhankelijk advies. Daarnaast biedt UWV vaak een vergoeding voor het noodzakelijk aanpassen van de werkplek.